ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Máme se jak na zámku

Paskovští senioři zajišťují prohlídku zámku a muzea

Toto rčení je jak lidstvo samo, aby tomu bylo tak, je potřeba proto hodně udělat, investovat, přeopravit a dát zdevastované prostory do původního stavu podle posledních pánů STOLBERGU.

Na celém areálu zámku se podepsala onkologická léčba, ozařování nemocných pacientů, kde místnosti byly přebudovány na nemocniční pokoje. Největší ranou pro celý objekt v době léčby ozařováním je vybudovánovný betonový monoblok v přilehlé novobarokní kapli zámku zasvěcené svaté Alžbětě. V kapli se zachovala nádherná šťuková klenba, rozbíjení silného monobloku jde pomalu a pracně.
 
Zámek je vybudován na místě původní tvrze ze 14 století. Přestavba na renezační zámek začala v 16. století a to C.SYRLKOVSÝM. V dalších úpravách a přestavbách do barokního stylu budovy pokračovali další majitelé. Inventář zámku a ostatní vybavení bylo po válce z převážné časti zničeno a vyrabováno.

Po ukončení léčebny v roce 2004 zámek chatral a v roce 2013 se městu Paskov podařilo odkoupit ho i s přilehlým parkem. Zámek a park dává městu PASKOV nekonečnou škálu možnosti využití - kulturní a společenské akce,aktivní odpočinek, klidné zázemí i posezení pro všechny občany našeho města i přicházející návštěvníky.

Největší zásluhu má starosta a rada města. My senioři, abychom taky přispěli, chodíme přes víkendy do recepce, zastoupit kastelána, recepčí i hlídat. Ještě hodně času bude potřeba, abychom se měli jako na zámku.

Za KD Paskov napsal Antonín Jankůj
Anna Zemanová,
Klub důchodců Paskov,
02.09.2018