ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Jaká byla Čochtanova Třeboň 2021

SenSen vám splnil sen a podpořil tradiční mezigenerační akci na jihu Čech.

Vodník je popisován jako zlá bytost, která škodí lidem a topí nezkušené plavce za účelem získání jejich duší. Na dívky líčí pentličky a zrcátka, která zavěšuje do bažinatého rákosí a na nebezpečná místa nad vodou. Ale dnes už jsou vodníci domestikovaní a s lidmi se kamarádí. Důkazem je právě Čochtanova Třeboň - letos byl už 24. ročník. Čochtanovým pohádkovým parkem prošlo skoro 180 dětí, pohádkových zastavení bylo devět plus kolo štěstí plus malování a zpívání v altánu.

Vodníci už netopí lidi, naopak třeba v Třeboni mají své letité příznivce už i na městském úřadě a dokonce i na tom krajském. A patří k nim také cukrárna Pohádka, hotel Galerie nebo Papírnictví na náměstí. Čochtanova Třeboň je určena především dětem, a tak jim fandí i Svaz klubů mládeže.

cochtan-2.jpg

Protože většina našich vodníků už přesahuje věkem hodně přes 500 let, všimli si jich v Nadaci 77 a přijali je mezi senzační vodnické seniory. A letos jim přispěli na vodnickou loď stejně tak, jako Nadace Život umělce, kde asi usoudili, že vydržet tak dlouho nad vodou je umění. Na této vodnické lodi se vypouštěly letos dušičky z hrníčků, které tam uvěznil zlý duch zvaný Kovid. Symbolické bublinky z bublifuků, které děti na lodi dostaly, vyprovázely dušičky na jejich poslední pouti. Vodník Pepa přečetl doprovodnou řeč:
 
„Vodníci!  Od minulého roku, co jsme se viděli v Třeboni naposledy, se toho hodně stalo. Duše suchozemské se topily ve velkých starostech, ani k tomu nepotřebovaly vodníky, a hodně z nich se v těch starostech také utopilo. Dokonce i některé duše vodnické nás v té ošklivé době opustily, ale my víme, že jsou tady pořád s námi, máme je ve svých hrníčkách, máme je ve svých srdcích. V těch hrníčkách jim určitě není dobře, každý člověk i vodník potřebuje svobodu, a tak pojďte, teď je vyprovodíme na cestu k volnosti. Oni v našich vzpomínkách stejně zůstanou.“
 
Eva Gutová, 20.8.2021
Redakce SenSen (LN),
30.09.2021