ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Časem zpátky do pohádky

Pohádkový mlýn Bartoušov u Jičíněvsi

BYLO NEBYLO…V obci Koloděje, když místní úřad stavěl novou mateřskou školku, udělali „záměrně“ v budově klubovnu, kde se schází i  Klub kolodějských seniorů. Tam se obě generace nejen potkávají, ale „babičky“ a „dědečkové“ z klubu chodí dětem do mateřské školky pravidelně již několik let číst pohádky. A nejen to.  senioři a seniorky třeba pro děti připravili tři velikonoční workshopy, kde děti učili plést pomlázky a zdobit vajíčka.
A nakonec na jaře seniorský klub pozval děti na společný výlet s příběhem: ČASEM ZPÁTKY DO POHÁDKY.                         Předcházela tomu velká příprava, kdy členky klubu seniorů vyráběly pro děti i dospěláky královské koruny.
17. května 2023 nastoupilo 17 předškolních dětí, 2 paní učitelky, 10 „babiček“ a  5 “dědečků“ do autobusu a vyrazili jsme směr Bartoušov u Jičíněvsi, kde stojí Pohádkový mlýn. Do mlýna nás pozvala naše členka paní Eva Bouchnerová, která vyrobila téměř 300 pohádkových postav a udělala několik expozic ve mlýně, který s manželem zrekonstruovali.  Paní Eva má k pohádkám dlouholetý vztah, protože jí pomohly v dětství překonat velmi  tragickou událost, kdy jí, jako malé holčičce, zemřela  maminka.  A o tom, co pro ni pohádky znamenají, vyprávěla předškolním dětem z mateřské školky.  Aby věděly, že pohádky nejsou jen pro děti, ale provázejí nás celý život a i ti nejstarší – babičky a dědečkové – se rádi vracejí ČASEM ZPÁTKY do POHÁDKY.
O tom, že i dospělí si chtějí hrát, přesvědčili děti přítomní senioři, kteří ozdobeni klobouky a královskými korunami spolu s dětmi absolvovali prohlídku Mlýna, a tak trochu se vrátili „časem zpátky do pohádky“.
A paní Eva, coby Pohádková babička, se nám - mladým i starým - celý půlden věnovala, provázela nás Pohádkovým mlýnem a seznámila nás skoro se všemi postavami - s čarodějnicemi, čerty, vodníky atd.
Byl to opravdu krásný půlden, kdy se setkali dvě generace a vůbec nevadilo, že babičky a dědové, vnučky a vnuci  nebyli „vlastní“. A ti nejstarší se k pohádkám stále rádi vracejí a budou vracet. Třeba  tím, že je dětem budou číst….    
Ale výletem naše společná akce neskončila… Hned druhý den paní učitelky vyzvaly děti, které byly na výletě, aby nakreslily, co si z výletu pamatují. To dětem nedělalo žádné problémy a tak máme řadu krásných obrázků, v nichž je zachyceno motto našeho příběhu ČASEM ZPÁTKY do POHÁDKY.
Nutno podotknout, že senioři se také zapojili – několik z nich udělalo krásné fotky a náš klubový fotograf vytvořil video, které si prohlédli jak členové seniorského klubu, tak děti z mateřské školky i jejich rodiče.

Text: Hana Rychnovská   Foto: L. Jeřábek, J. Červenka

 
Hana Rychnovská,
Klub kolodějských seniorů,
05.10.2023