ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Vycházka Karlínem

Jako pták Fénix

Na  čtvrtek 13. dubna 2023 byly naplánovány 2 komentované procházky pražské čtvrti Karlín. Předpověď počasí: DÉŠŤ, DÉŠŤ, DÉŠŤ… Naštěstí nepršelo  a tak dvě kupiny členů KKS po 15 lidech si to opravdu užily!
Nejstarší pražské předměstí si pamatujeme ještě jako průmyslovou čtvrť plnou továren, chátrajících domů, a také  jako místo, kam bychom po setmění sami nevyrazili… Pak přišla povodeň a dnes nám Karlín nabízí pohled na barokní, klasicistní, secesní, ale také na moderní industriální architektonické skvosty. Naše průvodkyně p. Kateřina Uxová nám ukázala od všeho něco.
Futurama Business Park je komplex kancelářských domů, mezi nimiž je pěší zóna s pásem mělkých čtvercových jezírek plných zajímavých soch. Z  továrních objektů vznikly administrativní, rezidenční i kulturní objekty. AFI Karlín či Butterfly Karlín je kancelářský komplex. Z ptačí perspektivy připomíná motýlí křídla. Uvnitř je celkem 23 000 metrů čtverečních pronajímatelných ploch. Za návrhem stojí český ateliér. Celková investice developera AFI EUROPE přesáhla 45 milionů eur.
Kostel svatého Cyrila a Metoděje  - mohutná trojlodní novorománská bazilika, stavěná z tesaného kamene náleží svou rozsáhlostí mezi nejpřednější církevní stavby v Čechách.
               FOTO: L. Jeřábek, M. Topinková    TEXT: H. Rychnovská
 
Hana Rychnovská,
Klub kolodějských seniorů,
05.10.2023