ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Efektivní komunikace vedení města s veřejností

Aneb Poradní sbor zdravotně postižených a seniorů

Poradní sbor zdravotně postižených a seniorů je poradním orgánem vedení města a má dlouholetou tradici a také řadu ocenění za přístup vedení města k osobám se zdravotním  postižením a seniorům, komunikaci a otevřenost. 14. 11. 2014 se sešel poradní sbor s novým vedením (Martin Malý, starosta a Jan Klimeš, místostarosta) poprvé a 3. 10. 2018 ukončuje sbor své 4leté působení ve prospěch města. Věříme, že i po volbách bude tato tradiční forma pokračovat dál. Formát byl založen v roce 2003.

Veřejné setkávání – poradní sbor – forma spolupráce, využívá sil skupin obyvatel, která je prospěšná všem zúčastněným. Poradní sbor zdravotně postižených a seniorů je vlastně prostředkem efektivní komunikace vedení města s veřejností. Již v roce 2010 získalo město Cenu Ministerstva vnitra za kvalitu a inovaci ve státní správě.

Poradní sbor má stále stejnou strukturu. Aktuální informace od starosty, vedení města a tzv. kolečko od přítomných zástupců neziskových a společenských organizací zabývajících se problematikou zdravotně postižených a seniorů, či samotných seniorů a osob se zdravotním postižením. Na závěr pak pozvánky, připomínky, přání...

Setkání s vedením města se konají pravidelně v intervalu 6-8 týdnů. Důležitá je zpětná vazba, kterou vedení města od členů poradního sboru získává. Na jednání jsou zvány osoby odpovědné za řešení vznesených připomínek a podnětů nebo osoby odpovědné za realizaci záměrů města, aby v diskuzi odpovídali na dotazy a vysvětlovali záměry a postupy. Na jednáních poradního sboru jsou projednávány jak dlouhodobé záměry města (strategický plán města, aktualizace, komunitní plán rozvoje sociálních a doprovodných služeb, aktualizace.), tak i otázky a podněty z běžného života (kontejnery, chování pejskařů, kriminalita...) a provozu města (chování úředníků, provozní doba institucí, komise...). Na setkání sboru je vždy věnován prostor k prodiskutování a podrobnému vysvětlení probíraných otázek.

Za dobu 4 let se podařilo i prostřednictvím Poradního sboru zdravotně postižených a seniorů nacházet mnohá, dílčí řešení k drobným i větším problémům města. Vedení dostávalo zpětnou vazbu na jednotlivé kroky. Poradní sbor byl nápomocen při zjišťování veřejného mínění, prováděl ankety, dotazníková šetření, členové se zúčastňovali nejen městských akcí, ale právě i akcí ostatních organizací, kdy dochází k propojování a to je cílem setkávání – informace, sdílení a propojování. Snad se nám dařilo.

Hanka RH+ Rabenhauptová, garant Poradního sboru zdravotně postižených a seniorů
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
29.09.2018