ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Hlava - mozek - rozum

Jihočeský festival zdraví v Třeboni s vystoupením senzačních prachatických seniorů.

Sedmý ročník Jihočeského festivalu o zdraví, zdravém životním stylu a zdravém rozumu se nesl také v duchu oslav 150 let od založení Třeboňského gymnázia. Uskutečnil se v soboru 22. 9. 2018 v Třeboni a v hlavním programu nechybělo ani vystoupení Zdravého města Prachatice.

Sedmým rokem je město Prachatice partnerem Zdravého města Třeboň. Prachatice pokaždé nabízí zajímavá vystoupení sestavovaná většinou akčně a mezigeneračně. V loňském roce dokonce i s mezinárodní účastí (do vystoupení se zapojili i turečtí dobrovolníci, kteří ve městě přes půl roku působili). Pro rok 2018 si prachatičtí připravili vystoupení zaměřené na letošní téma festivalu - hlava, mozek, rozum s názvem Máme brouka v hlavě“.

Starostce města Třeboň Terezii Jenisové byla předána nejen kytice slunečnic pro prosluněnou Třeboň, ale i „lapač snů a nápadů“ pro další rozvoj města. Lapač byl z dílny Marie Bednárové z Prachatic. Paní Marie je seniorka, která je příkladem aktivního seniorského života – velice ráda plete, háčkuje...

Po slavnostním zahájení prachatičtí zařadili hned hru (kterou nikdo nečekal) „Hlava, ramena, kolena … a cvičila nejen starostka na pódiu, ale celé náměstí (a všichni se pobavili, a zahřáli). Někdy stačí k rozpohybování těla a duše málo!

V programu prachatických vystupujících nechyběl pohyb. Pořádně to roztančily dívky a ženy z tanečního soboru T.A.M. Mirky Machové – Brabcové, které předvedly pásmo zaměřené ke stému výročí republiky, procházku desetiletími, vzpomínkami na hudbu, dobu, oblečení i rekvizity... přidalo se skvělé taneční seskupení Senior country taneční klub SenSen Prachatice pod vedením Karla Hrůzy se svými tanci za velkého potlesku všech diváků.

Vystoupení bylo zakončeno aktivitou převzatou ze SeniorPointu – vytvoření pavučiny z klubíček, do které se zapojili nejen přítomní vystupující, ale i diváci a to to nám všem šlo – point znamení spojení a tak došlo na třeboňském náměstí díky prachatickému vystoupení k velkému propojení všech přítomných.

Děkujeme za pozvání a možnost prezentovat zdravé prachatické aktivity na Jihočeském festivalu zdraví v Třeboni.
Festival byl nabitý programem: SHARKS LEDENICE I. - taneční a sportovní skupina, roztleskávačky, FREEWORKOUT Písek I. – silově vytrvalostní cvičení rovnováhy těla i ducha, Taekwondo Třeboň II., STARLETTE ČB I. – mažoretky, LOUTKOVÁ POHÁDKA „Neposlušná kůzlátka“ - spolek LD Třeboň, Trnky Brnky – taneční vystoupení Rappeři a Policajti, Soptíci Hamr – sbor malých i velkých hasičů v akci, FREEWORKOUT Písek II., Kukačky Borovany - tanec klientů chráněné dílny...

Dále probíhal i doprovodný program: Šachový turnaj o ceny, Charitativní veřejná sbírka na podporu Jana Sokolíka z Přeseky, Poradenství v oblasti zdraví a zdravého životního stylu, Rozhovory s hosty festivalu, Canisterapie, Představení projektu Hospice sv. Kleofáše “Jihočeské dítě v srdci“, Trhy, prezentace chráněných dílen a neziskových organizací, .. Další akce v rámci festivalu v Domě Štěpánka Netolického, výstava „Z historie Třeboňského gymnázia“, vernisáž výstavy k výročí 150 let od založení školy, „To dá rozum“, přednáška nejen o zahradách s Pavlem Chloubou - Divadlo J. K. Tyla, foyer, „Poradenství s neurologem“ primářem MUDr. Františkem Pfeiferem, „Jihočeské dítě v srdci“, představení perinatálního hospice, zdobení vzpomínkových krabiček.

Akce proběhla pod záštitou hejtmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské a za finanční podpory Jihočeského kraje v rámci Dotačního programu Podpora kultury. Nádhernou tečkou pak bylo vystoupení hudební kapely The Tap Tap z Jedličkova ústavu z Prahy.

Hanka RH+ Rabenhauptová
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
29.09.2018