ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Smích ve fotografiích, výstava v Prachaticích zahájena.

Podpořeno konto nákupem "červených nosů"

Smích ve fotografiích, výstava zahájena.
Pokud máte rádi fotografii a smích, nenechte si ujít novou výstavu Úsměvy, aneb smích ve fotografiích Hany a Karla Rabenhauptových, která se koná v domu Křižovatka u parku (u Štěpánčina parku), Zlatá stezka 145, v Prachaticích po celý měsíc srpen 2023.
Výstavu zahájil starosta města Jan Bauer jednak vzpomínkou na Karla Rabenhaupta, fotografa, ocenil téma a zaměření výstavy – Úsměvy, smích …, které je důležité v dnešní době. Řekl: „smích a úsměvy patří k životu, jsem rád, že jsem se dnes potkal s úsměvy jak ve fotografiích, tak osobně s vámi všemi“. Ocenil společnost KreBul, která dává možnosti, a to nejen seniorům, vystavovat v příjemných prostorech jak uvnitř, tak v zahradě u domu.
Účastníci vernisáže v jeden čas šli společně do zahrady a vyfotili se společně pro Nadaci Charty 77 – Konto bariéry s jejich symbolem „červenými nosy“. Nákupem nosů jsou podpořeny projekty pro osoby se zdravotním postižením.
Během vernisáže zazněla slova z pozdravného videa do Prachatic od Karla Něšpora, českého psychiatra a návod, jak se smát a usmívat. Představena byla kniha 300 úsměvů pro lepší život, kterou do knihovničky obdržela společnost KreBul Prachatice.
Bohužel Karel Rabenhaupt již na výstavě nebyl, není, ale jeho stopa je tu dál. V jeho cestě pokračuje jeho žena, dcera … Sami posuďte, jak.
Tato výstava představuje kolem stovky fotografií Hany a Karla Rabenhauptových, kteří zachytili okamžiky radosti, humoru a pohody v životě lidí při různých situacích. Uvidíte snímky plné barev, emocí a nákazy, které vás pobaví, dojmou a možná i inspirují. Nejde o umělecké, ale dokumentační fotografie, fotografie z reálných akcí.
Co je úsměv? Je to způsob, jak vyjádřit radost, štěstí, sympatii nebo spokojenost. Úsměv je také nakažlivý, protože když se usmíváme na někoho, často se nám usměje zpátky. Úsměv má také mnoho pozitivních účinků na naše zdraví a náladu. Například úsměv snižuje stres, posiluje imunitní systém, zlepšuje paměť a zvyšuje sebevědomí. Úsměv je tedy jednoduchý, ale mocný nástroj, který můžeme použít k zlepšení našeho života a vztahů s ostatními.
Výstava je otevřena od 1. srpna do 31. srpna 2023. Vstup je zdarma.
Libor Fránek, architekt nové přístavby KreBulu byl nadšen tím, jak dům žije. V jednu chvíli v KreBulu probíhala vernisáž výstavy, na zahradě si běhaly děti, pes, u stolečku seděla starší paní s knihou, v Komunitním centru Na půdě byl plánovaný workshop zaměřený na výrobu motýlů a upředu si lidé vyzvedávali v Zásilkovně balíky, v kanceláři vedle probíhala poradna zdravého životního stylu, příprava na příměstský tábor, oslovování dobrovolníku pro pomoc na XTEERE … a tak dům si žije vlastním životem.
Přijďte se podívat na to, jak se smějeme na fotografiích. Zasmějte se s námi.
 Hanka RH+ Rabenhauptová
Foto: Zdeněk Krejsa, Jiří Gabriel Kalima
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
23.08.2023