ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Inspirace z Poděbrad

SENSEN klub Poděbrady… možná největší seniorský klub v okrese, přijímá další členy. Početní stav se přirozeně stále img3.pngzvyšuje. Kdyby se na pravidelná i mimořádná shromáždění dostavilo všech cca 400 členů, mnozí by si neměli kam sednout. PhDr. Josef Bubeník, člen klubu, shrnul, kolik toho klub dělá a co všechno svým členům nabízí. 
V sobotu 25. ledna 2014 se naplnil velký sál Symfonie ke zhodnocení minulého roku. To si zaslouží informaci pro veřejnost. Stojí za to vědět, že se seniorům v Poděbradech daří, že se umí o svůj život postarat, že si dokáží připravit pro sebe zajímavé činnosti, kterými posilují své zdraví tělesné i psychické, že nemyslí jen na sebe, ale dělají i mnohé veřejně prospěšné práce.
Jak si svých seniorů váží představitelé města a také představitelé nadřízených orgánů a sousedních základních organizací svazu postižených civilizačními chorobami, dokazuje presenční listina hostů výroční schůze.
PhDr. Ladislav Langr, starosta Poděbrad. Mgr. Ivan Uhlíř, místostarosta. Mgr. Jakub Charvát, ředitel KIC. Mgr. Jaromír Novák, ředitel Luxoru. Mgr. Čenovský, pracovník úřadu práce a sociálních věcí. Mgr. Vlasta Dubinová, speciální pedagog. Paní Hana Navrátilová, předsedkyně Okresní organizace SPCCH Nymburk. Paní Nováčková, členka výboru okresní organizace. Paní Kalistová, a paní Miškovská ze ZO Nymburk a Lysá nad Labem.
V pozdravných projevech se nešetřilo chválou, uspokojením a uznáním, jak se SENSEN klub činí, jak jeho život denně pulzuje – jako úl pracovitých včel.

Poděbradští dobrovolní senioři sobě
Tak by se mohl nazvat velmi pestrý program organizace. Později se ho pokusím rámcově vyjmenovat. A senioři svému městu a spoluobčanům, někdy až za hranice okresu. Já jsem se objevil v Poděbradech v době, kdy už „vláček“ nabíral na rychlosti a byl jsem svědkem jeho bouřlivého rozvoje a růstu oblíbenosti mezi seniory. Když jsem se seznámil s tou téměř neomezenou nabídkou aktivit, zatočila se mi hlava. I kdybych moc chtěl, za týden bych nestačil všechny vyzkoušet.
Kdykoliv jsem přítomen jakékoliv schůzi, poznávacímu výletu, turistické akci, zájmovému kroužku, vždy vnímám neuvěřitelnou vitalitu kolegů seniorů (spíše však kolegyň), přátelské vztahy, radost ze života, radost z nového poznání, dychtivost při studiu, uvědomělý a ukázněný přístup k nepsaným pravidlům soužití. V duchu přiměřené tolerance, slušnosti ale i s patřičným důrazem se řeší větší i menší problémy a konflikty. Nikdy jsem nebyl svědkem toho, že by si kolegové senioři „lezli na nervy“ a prahli po tom – „vyškrábat si vzájemně oči“.
Ale! „Nenecháme na sobě štípat dříví !“ Tak bych vyjádřil postoj vedení klubu k zavádění nesmyslných pravidel ze strany nadřízených orgánů. Pevný a sebevědomý postoj. Věcná diskuze, žádná demagogie. Já pán – ty pán!  Samozřejmě s vědomím, že Městský úřad Poděbrady a Obecní úřady Libice nad Cidlinou,Velký Osek a Pátek nám výrazně finančně pomáhají i nás uznávají. Musím se při tom spokojeně usmívat a mačkat palce Ivaně Tomkové a její družině ve výboru. Kdybych chtěl jmenovat všechny členky výboru, všechny aktivistky, vedoucí kroužků, zájezdů, nestačili byste se divit, kolik těch jmen je. Pokusím se o to.
Za těmi jmény je vidět pokaždé kus práce. Snad vás nebudu nudit, když se pokusím aspoň stručně je představit. Hodnotícím pohledem předsedkyně organizace Ivany Tomkové.
Výbor:
Marie Hájková – kopíruje veškeré písemnosti a obstarává květinové dárky.
Jana Fadrhoncová – dělá presence všech akcí. Zastupuje organizaci v Radě seniorů.
Jarka Drahokoupilová – vybírá vstupné do kina, divadla a jednodenní výlety.
Zastupuje nás v Radě seniorů.
Ladislav Vomáčko – vede jednodenní zájezdy, zastupuje nás na OO Nymburk.
Libuše Hladinová – stará se o obsah i finance u všech pobytových zájezdů. Je kronikářkou organizace.
Jarka Šafaříková – stará se o webové stránky naší organizace.
Jarka Šmídová – zpracovává zápisy ze všech schůzí – výborových a členských.
Jiřina Urbánková – dlouholetá a vzorná hospodářka, zodpovědně sleduje a hlídá všechny finanční prostředky.
Zdenka Tošenovská – díky ní máme  včas a kvalitně napsané žádosti o granty    a finanční prostředky na další činnost,dále vybírá a eviduje členské příspěvky.
Anička Bosáková – výborně ovládá počítač. Dělá tabulky, seznamy, evidenci členů, stará se o poplatky za cvičení.
Jana Pospíšilová – organizuje společenské a zábavné akce pro členy.
Marie Řeháčková – vede evidenci našeho zařízení.
Dáša Manželová – zastupuje předsedkyni a stará se o všechny skupiny, které cvičí v bazénu.
Ivana Tomková – předsedkyně organizace. Necpe se do popředí. Dokonale diriguje svůj orchestr spolupracovnic. Umí pochválit i pokárat, ale nikdy se nedělá důležitou. Vše řeší s klidem a přehledem.
Pokud jste byli trpěliví, pochopili jste, jak mnohostranná je práce naší seniorské organizace. Když je někdo dlouhodobě nepřítomen, vše běží dál. Všechny naše spolehlivé dobrovolnice se dokáží vzájemně zastoupit.

A ještě nahlédneme hlouběji do programové části organizace. Největší zájem je o pohybové činnosti.
Sledujte:ba.jpg
Zdravotní cvičení – 7 skupin cca 170 cvičících. Cvičení v bazénu – 14 skupin po deseti členech. A kdo to všechno vede: Paní Ponocná, Hercíková, Kárníková, Kárník, Manželová, Borecká, Boumová, Schneiderová, Špringlová, Pospíšilová, Vodrážková, Svobodová, Burgrová, Procházková.
Taneční kroužek Country je naše „vlajková loď“. Ovládá cca 30 tanců, soubor má k dispozici 32 tanečníků a tanečnic, vystupuje nejen v poděbradském regionu, ale i v Praze, Velkém Oseku a Dobšicích. Generálem všeho tančení je paní  Milena Králová,  vynikajícím  způsobem  jí  sekundují  paní  Volejníková a Davidová.
A opět Jana Pospíšilová – organizuje kratší cyklovýlety a procházky parkem se severskými holemi.

Už jste hodně unavení, už vás to čtení nebaví?
Ale je tu ještě ostatní zájmová činnost.

Kroužek ruštiny – paní Ferešová a 20 žáků.
Kroužek ručních prací (šití, háčkování, pletení) – paní Borecká.
Pěvecký sbor Kantiléna – Bohouš Král. Další reprezentativní těleso klubu.
Kroužek cvičení paměti a kroužek zaměřený na ovládnutí počítače s individuálním výcvikem,  Komunitní centrum Luxor. Anička Hrochová, Mgr. Dubinová.img4.jpg
A ještě není všemu konec – velký počet poznávacích zájezdů po celé ČR.
Společná návštěva kina a divadel,akademie seniorů 10 lekcí za rok.
O tom všem a ještě mnohém jiném se na výročním rokování ZO SPCCH hovořilo. A nastávající rok je rovněž bohatě naplánován!
Připouštím, že mé líčení je dost dlouhé. Ve skutečnosti je to pestrá mozaika každodenní činnosti seniorského klubu Poděbrady. Jsem přesvědčen, že se řadíme mezi nejlepší kluby SENSEN a není podstatné, zda nám někdo pochvalně poklepe na ramena. Nám je spolu dobře a žijeme naplno!

PhDr. Josef Bubeník

Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
04.02.2014