ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Latinsko-americký jazz

Hudební styl bossanovy znají všichni pamětníci z šedesátých let minulého století. "Nová vlna" dorazila do hudebního světa přímo od pobřeží Brazílie a jedním z těch kdo ji měl na svědomí byl hudebník a zpěvák Antonio Carlos Jobim, známý spíše pod zkrácenou přezdívkou Tom Jobim.
Zdárně mu přitom sekundovali jeho současníci, zpěvák Joäo Gilberto a Luis Bonfá. Slávu odstartovala píseň s příznačným názvem „Desafinado,“ což v překladu znamená falešný tón nebo rozladěný nástroj. V podání těchto interpretů se poprvé rozezněly dnes už legendární songy „The Girl from Ipanema,“One note samba“ nebo „Corcovado.“ Poslední z nich znamená „hrbatý,“ a nese název vrcholu, který se tyčí nad Rio de Janeirem spolu s monumentální sochou Ježíše Krista. Generace mladých jihoamerických muzikantů 50. let minulého století vnesla do jazzového žánru nové, rozhodně obohacující, prvky, které jsou vlastně dodnes aktuální a pro nás posluchače, ať jsme hudební odborníci nebo laikové, na poslech atraktivní.
Melodie nás totiž nenechají na pokoji a zasáhnou nás, ať už svou tklivostí pramenící z nešťastné lásky (Manhä de Carnaval) nebo naopak hravostí („O Pato“), když je v nich řeč o vodním ptactvu. :-))
Tyhle skladby jsme si všechny mohli poslechnout na naší přednášce věnované jižanskému jazzu. A opět nás pozval člověk nejpovolanější – Petr Kašpar, který pro nás celý hudební zážitek připravil. No, a zbývá ještě dodat, že tuto dnes již džezovou klasiku, můžeme obdivovat i v repertoáru dalších věhlasných interpretů a odkaz brazilských hudebníků – „vynálezců“ bossa novy je pořád zdrojem inspirace i pro muzikanty současné, i když jejich, poněkud krkolomná jména, znají většinou už jen ti nejzasvěcenější fajnšmekři. My ostatní se po autorech až tak neptáme, ale co určitě na hudbě nejvíc vnímáme, jsou emoce – a těch je v jihoamerickém jazzu pěkná porce.

Takže, opět moc děkujeme Petrovi. Pěkné fotky pro nás tentokrát pořídily Helena Tůmová a Eva Večerníková.
P.S. Příští setkání na Hrádku bude v pátek 12. 12 2014 a bude předvánoční !

Autor: Dana Marková
 
ing. Helena Voctářová,
Zvonkohra z.s. SenSen Teplice,
24.11.2014