ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Sváteční dny v Praze

               Na přelomu října a listopadu jsme podnikli několik procházek v blízkém Prokopském údolí, které jsme prošli křížem krážem. Vrcholem byl "výstup" na místo, kde bývalo starobylé hradiště Děvín připomínané především v bájích a pověstech nejdávnější historie naší vlasti. Z tohoto místa lze přehlédnout velkou část Prahy od západu, přes jižní město až po Modřany a Barrandov.



              Počátkem listopadu se sice uzavírají pro veřejnost zahrady Pražského hradu, ale nám se podařilo na poslední chvíli vstoupit do zahrad Pálffyovského , Kolovratského a Ledeburského paláce, odkud lze rovněž pozorovat krásné pasáže Prahy včetně kouzelných Malostranských střech.


              V té době jsme ještě netušili, že nám bude umožněno vidět zahrady z druhé strany, z prostor budov PČR. To se ozvala jedna z našich členek klubu, že hovořila se zaměstnancem kanceláře PČR ing. Rudolfem Kubátem, jinak občanem naší městské části, který byl ochoten zprostředkovat pro nás návštěvu parlamentu. Osobně nás provedl přístupnými budovami a jako velmi dobrý znalec nás seznámil s velkým množstvím zajímavostí historických budov České státnosti.



V tomto místě jsme měli příležitos shlédnout právě jiný pohled na Pražský Hrad a Prahu, než při předchozí návštěvě palácových zahrad.
Velice zajímavé byly prohlídky míst, kde běžně pracují námi volení zástupci do nejvyšších zastupitelských orgánů a kam se běžný smrtelník bez bedlivého doprovodu ochranky státních činitelů nedostane.


Zajímavá byla i prohlídka výstavy historických dokumentů , ale pro podrobnější studium  bychom museli být hosty sněmovny možná několik dní. V každém případě, kromě sportovních vrcholů roku činnosti našeho klubu byla tato vycházka  podzimní Prahou jednou z nejvydařenějších.


   

Eva Pekárková,
29.11.2014