ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Vítězové převzali ceny za Národní kroniku

Odborná porota složená ze zástupců Nadace Charty 77/Konta Bariéry (Jindřich Štěpánek, Indra Vostrá a Božena Jirků) ocenila celkem pět autorů, kteří se rozhodli uložit svoje vzpomínky do Národní kroniky. Na vítěze čekaly ceny, prohlídka televizních prostor v Praze na Kavčích horách a účast v živém vysílání ČT.  Soutěžní téma „Jak jsem potkal televizi“ vyhlásila Národní kronika u příležitosti 60. výročí zahájení pravidelného televizního vysílání v Československu.
„Šla jsem příkladem,“ říká v nadsázce ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků. „Vždyť jsem v televizi desítky let pracovala, a jenom moje vzpomínky by vydaly na stovky příspěvků do Národní kroniky,“ dodává. Lidé zavzpomínali na své první televizní přijímače, oblíbené televizní pořady i umělce. Přišly také veselé i smutné příhody, které by se bez televize nestaly. Všechny příspěvky poputují do Národního muzea, které je uchová pro budoucí badatele.
CT8.JPGNejvíce porotu zaujal příspěvek Františka Lhotského (ZDE). Ten pro Národní kroniku zavzpomínal na svoje první setkání s televizí snad ze všech možných úhlů pohledu. Popsal, jak v roce 1948 na Mezinárodní výstavě rozhlasu (MEVRO) poprvé viděl televizní přenos, jak se později setkal s televizním přijímačem zblízka při práci pro podniky TESLA, i jak se zúčastnil televizního natáčení. A protože už v soutěži Národní kroniky jednou zvítězil, čekala na něj první cena tentokrát v podobě prohlídky pražského Rudolfina a dvou vstupenek na koncert dle vlastního výběru. Dar pro vítěze věnovala České filharmonie v čele s generálním ředitelem Davidem Marečkem. Česka filharmonie se stává partnerem Nadace Charty 77 a projektu SenSen – Senzační senioři.
Celkem odborná porota ocenila pět autorů. Druhé místo obsadil Jan Malý, který do Národní kroniky uložil svoje vzpomínky na počátky televizního vysílání očima lodníků na Labi. Na třetí místo se dostal František Schmíd, autor hned sedmi televizních příhod. Dvě zvláštní ocenění porota udělila ještě paní Libuši Münsterové a paní Gabriele Kopcové.
CT4.JPGVšichni ocenění autoři dostali knihu o historii České televize, DVD se seriálem ČT Vyprávěj, či s oblíbenými televizními Bakaláři.  Čekala je také komentovaná prohlídka zpravodajské budovy České televize a zúčastnili se živého vysílání Studia 6 Víkend.
Národní kronika je společným projektem Senzačních seniorů Nadace Charty 77/Konta Bariéry a Národního muzea. Má se stát největším archivem „malých“ dějin. Přispět do Národní kroniky může každý, kdo má seriózní zájem uchovat svoje vzpomínky pro budoucí generace. Vše je ohromně jednoduché, stačí se podívat na www.narodnikronika.cz.



Odkaz je na video v archivu ČT, kde se v čase 141:15 můžete podívat, jak to našim seniorům šlo v živém vysílání.;-)
 
 
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10441287766-studio-6-vikend/214411010121129


CT10.JPG CT14.JPG
Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
01.12.2014