ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Od psacího stroje k počítači

Národní kronika senzačních seniorů Nadace Charty 77 / Konta bariéry vyhlašuje nové soutěžní téma, tentokrát ze světa moderní techniky. Jak jste se sžili s nejrůznějšími vymoženostmi dnešní doby? Přirostly Vám počítač, mobil, ale třeba i digitální fotoaparát k srdci, nebo raději stále píšete na stroji a fotíte na kinofilm? Jak jsou na tom Vaše babička či děda? Nebo Vaše děti a vnoučata? Přispějte do Národní kroniky a soutěžte o iPad.

„Opatrně na to mačkej, aby se to nerozbilo. Umyl jsi si ruce?“ kárá Helena Růžičková alias Marie Škopková svého muže v bláznivé letní komedii režiséra Zdeňka Trošky Slunce, seno, erotika z roku 1991. Škopkovi si v Německu draze koupili první počítač a teď se u něj sešla celá rodina, aby do něj zanesla stav králíků. „Už jsi někdy viděl samici s tvrdým?!“ končí dnes už takřka legendární scéna.

(https://www.youtube.com/watch?v=MeBXRp6t1WM)

Píše se rok 2014 a počítač v českých rodinách prakticky zdomácněl. A nejen on. Běžnou součástí našich životů se staly i další vymoženosti – tablety, mobilní telefony, digitální fotoaparáty, stále menší a menší paměťové disky třeba na přenos hudby. Z gramofonových desek se naopak stalo zboží pro sběratele, magnetofonové pásky upadly v zapomnění a stejný osud potkal i další věci. Walkmany nahradily iPody. Nové filmy vychází na DVD nebo dokonce na blue-ray discích, videokazety jsou minulostí.

Pamatujete si ještě, kdy a jak se to všechno odehrálo? A jak jste se s nástupem moderní techniky vyrovnali? Vyprávíte vnoučatům, co bylo dřív? A naopak: Radíte prarodičům, jak dnešní novinky používat? Napište nám o tom do Národní kroniky! Těšíme se také na Vaše videa a audionahrávky. Více o Národní kronice a jak vložit příspěvek ZDE ((nebo pošlete na info@sensen.cz)

Inspirovat se můžete klipem, který pro Národní kroniku natočila blogerka roku 2014 Tereza Hodanová alias Teri Blitzen. Zavzpomínejte si s ní a s Národní kronikou, nebo pořádejte o vzpomínku své prarodiče! Autor nejlepšího příspěvku se může těšit na iPad.
Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
18.11.2014