ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

V Lukách bude nové centrum. Spojí seniory i mladé aktivní lidi

Budova nevyužívaného obilního skladiště v centru Luk nad Jihlavou se během letošního roku změní k nepoznání. Vznikne tam totiž denní stacionář pro seniory, nízkoprahové zařízení pro děti a mládež a také zázemí pro místní spolky a klu᠆by. Hotové by všechno mohlo být do konce tohoto roku.

Podle starosty Luk Viktora Wölfla takové zařízení v Lukách chybí a to je potřeba změnit. „Udělali jsme si průzkum mezi lidmi a zájem o tyto služby, zejména o ty pro seniory, je u nás velký. Centrum nebude fungovat jen pro obyvatele Luk. Budou ho využívat i lidé z okolních obcí, například z Kamenice, Vysokých Studnic nebo Puklic," vysvětlil Wölfl. A dodal, že nízkoprahové zařízení konečně pomůže vyřešit problémy s potulující se a nudící se mládeží, které se občas v Lukách vyskytnou.

Pokud vše půjde dobře, rekonstrukce bývalé sýpky, která se nachází poblíž náměstí, by mohla začít v jarních měsících. Proměnu čeká také okolí budovy, kde vnikne například parkoviště a prostor se zelení.

„Nyní dolaďujeme poslední detaily, přesnější informace o této akci budu mít v březnu. Aktuálně připravujeme výběrové řízení na rekonstrukci celé budovy. Výběrové řízení na provozovatele centra už máme za sebou, vyhrála ho Oblastní charita Jihlava," zmínil loucký starosta.

Celá akce podle rozpočtu projektanta vyjde na přibližně čtyřicet milionů korun. Městys ale předpokládá, že při výběrovém řízení se podaří vysoutěžit nižší cenu. „Část tohoto projektu pokryje dotace z Regionálního operačního programu, část investic zaplatí obec," doplnil starosta Wölfl.

Podobné centrum denních služeb nedávno vzniklo v Brtnici. Je určeno pro seniory.
Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
20.01.2014