ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Zajímavá výstava v Belvederu

Tato výstava poprvé uceleně představuje historii nucené práce v éře nacistického Německa a důsledky tohoto fenoménu po roce 1945. Historické exponáty a fotografie nám dovolují nahlédnout do (rasově definovaných) vztahů mezi Němci a nuceně nasazenými a udělat si představu o tom, co pro lidi uvnitř systému bylo a nebylo možné. „Jde o více než 60 reprezentativních případových studií. Shromážděné materiály jsou seřazeny chronologicky a obracejí pozornost návštěvníků k několika příkladům nucené práce. Výstava skýtá jedinečnou příležitost ke zkoumání tohoto tématu z osobního hlediska,“ uvedl prof. Dr. Volkhard Knigge, který je vedoucím tohoto výstavního projektu a zároveň ředitelem Nadace památníků Buchenwald a Mittelbau-Dora.

Do německé říše a na okupovaná území bylo převezeno více než 20 milionů mužů, žen a dětí z celé Evropy, kteří tam coby „zahraniční dělníci“, váleční zajatci či vězňové koncentračních táborů vykonávali nucenou práci.  Jak byl systém nucených prací vytvořen? A jaké příběhy se skrývaly za ploty a zdmi táborů a kasárenskými ubytovnami továren, kde lidé do úplného vyčerpání pracovali pro Třetí říši? Právě na tyto otázky se výstava zaměřuje a odkrývá při tom širší souvislosti cílené nacistické politiky, jež se uplatňovala ve všech evropských zemích a jež práci učinila nástrojem nátlaku a likvidace.

Výstavu uspořádala Správa Pražského hradu, vytvořila ji Nadace památníků Buchenwald a Mittelbau-Dora, ve spolupráci s Česko-německým fondem budoucnosti, iniciovala a financovala Foundation „Remembrance, Responsibility and Future“ (EVZ). Tito hlavní partneři akce také připravili k výstavě rozsáhlý doprovodný program, který tvoří setkání s nuceně nasazenými, diskuse s odborníky na téma nucené práce, promítání, kulturní akce a didaktické programy pro školy.

Nad výstavou převzal čestný patronát prezident České republiky Miloš Zeman a prezident Spolkové republiky Německo Joachim Gauck.

Vše o výstavě: http://www.nucena-prace.cz/251/ 

Otevírací doba:

Pondělí – neděle: 10.00 – 18.00

Vstupné: 80 Kč



Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
15.10.2014