ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Jak komunikovat s lidmi s postižením a seniory

Workshop KOMUNIKACE S OSOBAMI SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM A SENIORY NA RADNICI proběhl na konci loňského roku.  Účastníci (zaměstnanci Městského úřadu Prachatice) kurzu se setkali s osobami na vozíčku, nevidomými, sluchově postiženými, agresivními, duševně nemocnými, mentálně postiženými, seniory, figuranty dobrovolníky a učili se komunikaci zcela prakticky přímo na úřadu. Nechyběla ani trocha teorie, prezence spolků, hry, kvízy a zábava.
Závěr pak patřil pozvání do „Kavárny po tmě“, ve které si všichni vyzkoušeli, jak těžké je bez jednoho smyslu zvládnou občerstvení, stejně tak při posazení na mechanický vozík jet, sebrat si ztracenou věc za země, nebo i dělat doprovod nevidomému, …
Zaměstnankyně úřadu Marie Šímová a Jarmila Šímová, které jsou nevidomé a pracují na telefonní ústředně nám při setkání i zazpívaly, Marie Mrázová, se zbytky zraku prakticky stejně tak jako Jaroslava Lelková za seniory a sluchově postižené připomenuly jak komunikovat s nevidomými a neslyšícími, či s lidmi se zbytkem sluchu, své si řekli i vozíčkáři v zastoupení Adama Pošty, Lucie Hrudníková za mladé postižené s mentálním handicapem, senioři. Všem děkujeme za účast.

Nejen ti, kteří se proškolili zcela dobrovolně, ale všichni bychom si měli čas od času připomínat základní pravidla komunikací s osobami, které mají nějaký handicap. Přikládáme několik zásad použitelných kdekoliv – převzato, upraveno.

Workshop připravili Mgr. Jiří Gabriel Kučera, vedoucí Dobrovolnického centra a Hanka Rabenhauptová, referent pro samosprávu a komunitní plánování.
IMG_6382.jpg

IMG_6352.jpg
Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
05.01.2015