ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Senioři z Řep u boromejek

Letos na jaře byla na schůzku všech členů Klubu seniorů Řepy v Kulturním středisku Průhon pozvána naší místopředsedkyní ing. Máriou Szitanyiovou představená kláštera sestra Konzoláta i se zástupkyněmi řádu boromejek.
Sestra Konzoláta nás seznámila s historií i dnešním stavem kláštera Kongregace milosrdných sester sv. Karla Boromejského, který je umístěn ve staré části Řep. Dnes má klášter mnoho společenských funkcí, které jsou perfektně zachyceny na videu Ondřeje Balatky.

Podobně nás sestra Konzoláta, která provází diváky v tomto videu, informovala osobně ve velkém společenském sále KC Průhon.
Sestra Konzoláta nás pozvala na návštěvu a prohlídku kláštera. Tím se stalo, že jsme ve skupince klášter v horkém sobotním dopoledni navštívili i s fotografem. Napřed nás sestra Konzolata zavedla do prostorné klášterní jídelny, kterou mají možnost navštěvovat a používat ke svému stravování i obyvatelé Řep. Dle jejich svědectví jsou všichni strávníci velmi spokojeni, mohou sníst jídlo přímo v jídelně, mohou si vzít jídlo i do přenosných nádob domů. Klášterní kuchyně je velmi chutná, stížnosti nemají žádné. V jídelně - refektáři, právě probíhala prodejní výstava moderních obrazů Naděždy Pavlovičové – obrazu malovaných teplým rozpuštěným voskem.
Prodejní výstavy se zde konají pravidelně, jsou volně přístupné. Výtěžky z výstav, tak jako výtěžky z hudebních koncertů, které klášter pořádá pravidelně, jsou věnovány na zlepšení péče o nemocné. Sestra o tom mluví podrobně ve videu – viz výše.
Byli jsme pozváni i na závěrečný koncert orchestrální řady Archioni Plus pod vedením Michala Macourka (na programu B. Smetana, G. Rossini, P. I. Čajkovskij a G. Bizet), který se konal v kostele sv. Rodiny v úterý 16. 6. od 19.00 hod.,
Mnozí z nás znali kostel sv. Rodiny z pravidelných nedělních bohoslužeb. Sestra Kozoláta nás blíže seznámila s jeho historií i uměleckou výzdobou. Kostel byl postaven v 19. století a vysvěcen r. 1861. V roce 1934 byla dokončena nová rozmanitá výmalba kostela. Šlo hlavně o výjevy z života svaté rodiny a velké množství andělů. Po roce 1948 byl kostel uzavřen a sloužil jako skladiště. Areál sloužil jako garáže zemědělských strojů. Po r. 1992 byl kostel i klášter navrácen řádu boromejek a byl částečně restaurovaný. V následujících letech byl díky finančním sbírkám zrekonstruován, hlavně malby kostela. Byla doplněna ztracená křížová cesta novými skleněnými zastaveními. Kostel se spolu s klášterem stal 16. srpna 2000 kulturní památkou ČR.
ve.jpgNás hlavně zaujala pozitivní a optimistická atmosféra prostoru. Na stěnách vynikají nově obnovené beuronské malby i obrazy andělů. Kostel byl provoněn vekou kyticí rudých růží z klášterní zahrady. Zahrada byla dalším místem naší prohlídky. Byli jsme nadšeni. Jde o velkou pečlivě opečovávanou a pěstovanou klášterní zahradu, kde kvete a voní plno růží, lilií, kopretin a dalších rostlin. V zahradě je umístěna i netradičně pojatá křížová cesta a altánky s lavičkami k možným meditacím i jen obyčejnému zastavení se a odpočinutí v klidném krásném prostředí. V zahradě je i velký mokřad, který v sobotním horkém dopoledni klidnil a vlhčil vzduch. Do zahrady patří i malá jezírka s kvetoucími lekníny, vodními kosatci a pohodově sedícími vodníky na kamenných březích jezírek. V zadní části zahrady jsme se setkaly se sestřičkou boromejkou, která opatrovala dnes již zesnulého našeho bývalého pana prezidenta Václava Havla. Byla natrhat čerstvé kvítí pro úpravu oltáře na křtiny. Sestřička s kyticí bílých drobných kvítků vypadala opravdu nádherně, nedá mi to, abych nenapsala andělsky – laskavost a něžnost sama. O bývalém panu prezidentovi povídala jako o člověku a velmi si dodnes váží jeho vděčnosti, kterou pečujícím sestrám projevoval, za každou poskytnutou maličkost. Opatrovaly ho rády a s láskou. Sama je vděčná Bohu, že mu mohla posloužit. Nasazení sester boromejek do ošetřovatelské péče přesahuje význam slova péče. Znamená hlubokou lidskou empatii a pomoc ve všech rovinách bytí.
Tím jsme zjistily, že sestry boromejky jsou zapojeny do celospolečensky potřebného domácího i ústavního hospicového ošetřovatelství a za to jim patří naše velké uznání. Uznání jim bylo vysloveno i celospolečensky.
Klášter boromejek vyhrál cenu ministerstva zdravotnictví ČR - Cenu Makropulos. Plně naplňují svou prací pro nemocné odkaz Čapkovy hry Makropulos – důležitá je kvalita života, ne jen jeho délka.
Klášter Kongregace milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Řepích je místo, kde se dějí zázraky.
Práce našich boromejek budiž pochválena! Návštěva kláštera, který je umístěn ve staré části Řep, i jeho rozlehlé klášterní zahrady, byla dalším nezapomenutelným výletem pro členy KSŘ
Zapsala MUDr. Ludmila Hlídková, 20. 6. 2015, Řepy
Fotografoval: Prohaska Karel
Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
04.08.2015