ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Již tradicí se stává POUŤ koncem léta na Zámku Kratochvíle.

Přes sedm set návštěvníků o víkendu na Zámku Kratochvíle. Kastelán Vojtěch Troup a spolupracovníci byli spokojeni.
V zahradě zámku Kratochvíle (nedaleko Prachatic v Jižních Čechách) byl otevřen řemeslný jarmark, herní koutek nejen pro děti, ale i celé rodiny, tvořivý koutek, divadelní (v podání Víti Marčíka ml.) a hudební vystoupení, na harfu zahrála Jana Kubešová.  V kostele pak poutní mše k Narození Panny Marie.

Jen v herním koutku se jen za dopoledne vystřídalo přes padesát rodin, které si zahrály Člověče nezlob se, poskládaly puzzle, složily z kostek hrad, zahrály si kuličky zdatnější pétanque, využily venkovní Šachy, nebo kočár, se kterým objížděly celou zámeckou zahradu, ale v zahradě si mohly celé rodiny zahrát badminton, stolní tenis, karty, mikádo a řadu dalších her. Kdo chtěl více odpočívat, půjčil si knihu a jen si ji prohlížel anebo četl. Vedle koutku s hrami byl koutek přírodní, kde z přírodních barviv (z květů rostlin) se malovalo, na druhé straně zase z kuše a luků střílelo.

Nádherné počasí umocnilo celou atmosféru zámku, kde volně bylo možné potkat a sledovat labutě, pávy, kozičky, ryby, v příkopu pak i ovečky.

Otevřena byla nejen místní Sloní bašta – cukrárna, ale v jednom koutu zahrady i Čajovna, která vybízela k ochutnání řady dobrých a svým názvem zajímavých čajů: nabídne několik druhů čajů, např. šum motýlích křídel, obočí dlouhého věku nebo mléčný nápoj sahlep. S vegetariánskými pokrmy (dobové kaše) se představily dvě Terezy ze ZeměDaru,
Na jarmarku bylo k vidění mnohé z přírody – květiny živé i sušené, byliny živé i sušené, ale i zavařené, a další sirupy, šťávy, likéry …, nechybělo dřevo a výrobky ze dřeva a přírodních materiálů, hračky textilní i dřevěné, korálky, knihy, polštářky, věci na památku, pohledy a podobně.

Zámek Kratochvíle nabídl zkrácení si dlouhé chvíle. Někdo z návštěvníků strávil na zámku několik hodin, či dokonce celý den. Celý krásný, naplněný den. 

Akce byla připravena s městem Netolice a podpořena Jihočeským krajem.

Srdečně zveme k návštěvě zámku.
Julie Mahlerova,
12.09.2016