ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Tématický výlet po neznámých památkách

Zámečky a tvrze Jižních Čech

Senioři ze svazu důchodců se v deštivém dni vydali do zapomenutých koutů Jižních Čech, aby poznali  nejen neznámá místa, ale hlavně zajímavé venkovské památky. Velkým překvapením byla osobní účast našeho pana starosty Martina Malého, milovníka historie, který si udělal ve svém nabitém programu čas, aby mohl vyjet společně se seniory.
 
Výlet byl koncipován na základě knihy "Zámečky a tvrze Jižních Čech", která byla pro pořadatele dobrým vodítkem. V březnu jsme navštívili Doubravice, Čestice, Dobrš a Lštění za krásného slunného počasí, ale tentokrát se nám počasí představilo v té nejhorší podobě.  Druhý historický výlet pořadatelé nasměrovali do Tažic na místní venkovský zámeček, kterému se ve své době říkalo Malé Versailles, kde soukromý majitel spravuje rodinné dědictví, zastavili jsme se  také na Ohrazenické tvrzi  a Kalenické tvrzi. Na těchto památkách je zajímavé zejména nasazení a nadšení  soukromých majitelů na jejich záchraně a obnově.

Navštívená místa nám přinesla přesvědčení, že  je potřeba tyto nadšence  obdivovat. Na zpáteční cestě jsme  zajeli do Hoštic u Volyně kde jsme pod deštníky navštívili hrob Michala Tučného  a místní zajímavosti na návsi, kterou všichni znají z Troškových filmů" Slunce, seno.."

Pořadatelé doufají, že seniorům dešťové kapky nevadil, a že si historické odpoledne po venkovských památkách, které strávili pod deštníky, opravdu užili.
 
Redakce SenSen (KS),
Nadace Charty 77,
11.05.2017