ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Dobrovolnictví, mezigenerační a komunitní vztahy

Dobrovolnictví z Prachatic prezentováno na konferenci v Liberci

Dobrovolnické centrum Prachatice, jehož zřizovatelem je KreBul, o. p. s. a zástupce města Prachatice se společně zúčastnili  Konference k rozvoji dobrovolnictví, kterou pořádalo Komunitní středisko KONTAKT Liberec, p. o. a HESTIA – Národní dobrovolnické centrum, z. ú. Konference se pořádala ve dnech 20. a 21. června v Lidových sadech a tématem bylo „Dobrovolnictví, mezigenerační a komunitní vztahy“.

Moderování se ujal Jan Dolínek a účastníky přivítali mimo jiné i Bc. Michael Dufek, ředitel Komunitního střediska KONTAKT Liberec, p. o. a PhDr. Jiří Tošner, HESTIA - Centrum pro dobrovolnictví, z. ú.

Mezi témata konference patřily např. Příběhy občanského sektoru, Rozvoj dobrovolnictví v ČR, Dobrovolnictví ve veřejné správě, Mentoringové dobrovolnické programy, Česko s dobrovolnictvím počítá.

Zástupci DC Prachatice diskutovali nad tématem MENTORINGOVÉ DOBROVOLNICKÉ PROGRAMY, jako je např. program Pět P - kamarádi jeden pro jednoho, dospělý dobrovolník a dítě či 3G – Tři generace – podpora mezigeneračního soužití nebo KOMPAS - KOMunikace, PArtnerství, Spolupráce.

Za město Prachatice odprezenovala  Hanka Rabenhauptová příspěvek“ JAKÉ JE TO NAŠE DOBRO NA ÚŘADĚ, MĚSTĚ PRACHATICE? Představila začátky dobrovolnictví ve veřejné správě - projekt, který město realizuje společně s Fondem dalšího vzdělávání MPSV a navíc všechny dobrovolnické aktivity ve městě vč. Dobrovolnického centra Prachatice.

Druhý den na začátek vystoupila kapela Matylda a Tylda – seniorský klub a pokračovalo se v programu a tématech: Koordinátor dobrovolníků jako strážce hodnot, Dobrovolnický program Amelie, Mezigenerační dobrovolnictví, Spolupráce se zahraničními dobrovolníky – EDS či dobrovolnictví v různých formách a různých koutech ČR.

„Účastníci dostali příležitost navštívit stávající Komunitní středisko KONTAKT Liberec, které do dvou let by mohlo sídlit v nových prostorech (získalo dotaci z evropských fondů) ze kterých jsou také naše záběry. Držíme palce. Středisko poskytuje klubovou činnost pro seniory a zdravotně postižené, zázemí NNO, sdružením, spolkům, občanským iniciativám a fyzickým osobám, dále informační a vzdělávací činnost, volnočasové aktivity, dobrovolnické činnost je realizována prostřednictvím Dobrovolnického centra AMIKUS, ale zajišťují stejně jako město Prachatice dotovanou přepravu pro seniory a zdravotně znevýhodněné na území města“ dodala Hanka RH+

Pro KreBul, o. p. s. to byla velká inspirace a došlo i k výměně kontaktů a nápadů. KreBul, o. p. s. se nedávno účastnilo vedení kulatých stolů a je v pracovní skupině v projektu „Koncepce rozvoje dobrovolnictví v České republice s akcentem na zajištění regionální a oborové dostupnosti dobrovolnictví v podobě dobrovolnických center“.

Za KreBul, o. p. s. Mgr. Jiří Gabriel Kučera, DiS.

 

 


 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
24.06.2018