ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Vzděláváme se sami – Klub seniorů Řepy

Nežijeme pouze sportem a také netrváme, na tom aby nás museli bavit jiní.

U nás v klubu to žije i proto, že si sami organizujeme jednoduché vzdělávací pořady a přednášky. Nejsme závislí jen na tom, co se nám nabídne zvenku.
Nový rok jsme zahájili připomínkou k Betlémům. Jednotliví členové vzpomněli známé Betlémy v dosahu i po celé republice. Připomněli jsme si tradici stavby betlémů, významná řezbářská díla v českých zemích a na Slovensku, díla lidových mistrů i akademických sochařů a malířů. Je zajímavé, když si lidé vyměňují své pojetí vánočních a novoročních svátků se starými zvyky z oblastí a krajů.
Mnozí se při našich aktivitách a výletech vracíme k fotografování, kterému jsme se z různých důvodů přestali věnovat, když nám odrostly děti-zpravidla nejvděčnější motiv pro uchování vzpomínek. O to cennější byl pro nás cyklus přednášek pod vedením Petra Grubera na téma „Jak správně fotografovat a práce s fotoaparátem“ Ten jsme ukončili soutěží a výstavou fotek členů našeho klubu od nejstarších dob po současnost.
Senioři bývají terčem nejrůznějších nabídek, a tak jsme uvítali cyklus povídání opět Petra Grubera, tentokrát na téma „Pojistný trh, hlavní pojistné produkty a základy pojistného práva“.
A přišel sv. Valentin. Tento svátek byl pro mnohé z nás dosud problematický coby dovezený artikl z Ameriky, na což jsme někteří citliví. Radek Čaněk, nám poutavě vyprávěl o tradici světce a vysvětlil nám, že stejně jako MDŽ není komunistický svátek, ale připomenutí sociálního hnutí amerických žen, sv. Valentin nemá pravý původ v Americe a neměl by mít komerční základ, ale opravdu souvisí s láskou a porozuměním, a hlavně s původem světce Valentina. Atmosféru svátku jsme si umocnili chvílí francouzské poezie, kterou v originále zarecitovala Maruška Čaňková a českým překladem oživila Milena Šoltýsová.  
Úspěch s cyklem přednášek na téma „Život a panování Marie Terezie., královny české a uherské“ zaznamenal Jiří Smělý, který svými znalostmi, ale i schopností vést besedu na toto téma překvapil. Doposud jsme jej využívali především jako reprezentanta v rychlé chůzi a dalších sportovních disciplínách, ve kterých běžně vítězí i nad podstatně mladšími soupeři.
Aby historie nebylo málo, Jiřinka Lišková nás „rádoby znalé Pražáky“ ohromila důkladností a hloubkou znalostí o Karlově mostě, kterou završila podrobným seznámením s překvapivými podrobnostmi přímo na mostě při následné vycházce.
Máme mezi sebou i bývalé aktivní sportovce, a tak s námi zavzpomínal bývalý aktivní fotbalista Jaroslav Satranský. Zavedl nás za kulisy českého i světového fotbalu, spolu s námi si připomněl své zážitky ze sportovní kariéry.
Prezentace o životě EDITH PIAF, jejích nejznámějších šansonů a pokračování na téma „Edith a Marcel“ v režii Marušky Čaňkové, Mileny Šoltýsové za technického doprovodu Radka Čaňka, si zasloužila velké „Bravo“. Potlesk členů klubu byl toho vyjádřením.
Maruška s Milenou a Radek pro nás připravili i zážitek z českého rybníčku vzpomínkou na Waldemara Matušku.
Cyklem přednášek i s besedou na téma „100 let od vzniku československé republiky“ nás provedli Jiřinka Lišková spolu s Jirkou Smělým. Aktívní zapojení členů klubu s vlastními zážitky dodalo této akci slavnostní atmosféru. Vždyť někteří z nás prožili s republikou víc než osmdesát let.
Maruška a Radek Čaňkovi se následně vyznali ze své obliby Francie a připravili si poutavé vyprávění na téma „Francouzští impresionisté“ a jejích slavné malířské obrazy, které doprovodili promítnutím vzpomínaných uměleckých děl.
To přivedlo Milenu Šoltýsovou k prezentaci života a díla „Českých impresionistů“.
Celý „malířský cyklus“ Maruška a Radek Čaňkovi uzavřeli vyprávěním o životě a díle Vincenta Van Gogha.
Zkrátka, na svá studijní léta už bychom pomalu zapomínali, kdybychom mezi sebou neměli lidi se zaujetím, znalostmi, a hlavně schopností vrátit nás do školních let.
Je vidět, že nežijeme jen pro pétanque. Spojujeme aktivní pohyb těla s protáčením mozkových závitů.
Ing. Mária Szitányiová, předsedkyně Klubu seniorů Řepy
 
Vladimír Hejnic,
Klub seniorů Řepy,
04.04.2019