ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Velké úspěchy teplické Zvonkohry

Náš teplický seniorský klub Zvonkohra, který vznikl loni tzv. „na zelené louce,“ a existuje pod hlavičkou SenSen - projektu Nadace Charty 77, zaznamenal v poslední době hned několik významných úspěchů, kterými stojí zato se pochlubit.

Především to byla naše historicky první účast na nedávných seniorských sportovních hrách v Praze Na Kotlářce. Vypravili jsme se tam bez zvláštních ambicí – prostě si zahrát pétanque a zasportovat si i v dalších disciplinách. Naši úžasní Miluška Bálešová a Rudolf Zlobický ovšem přivezli rovnou dvě medaile i pohár. A rozhodně to není jen tak nějaká náhoda - naopak, oni dva mají ve svém věku neuvěřitelnou jiskru a svoji energii by mohli rozdávat. Pro „mladší“ členy klubu jsou inspirací, moudrou autoritou i vzorem jak stárnout s grácií.. Jsou zkrátka naším „rodinným stříbrem“ a máme je rádi.:-)) Obdiv však zaslouží i ostatní členové sportovního týmu, jmenovitě: Jiřka a Vašek Samkovi, Hanka a Pavel Matoušovi, Dana Gallová, Ivana Tulisová, a Jana Šprinclová. Blahopřejeme a díky za výbornou reprezentaci. Děkujeme i organizátorům, nálada i atmosféra byly skvělé. Letos jsme získali ostruhy a příští rok budeme připraveni stanout „na bednách“ v ještě hojnějším počtu. Velký dík patří i spřátelenému seniorskému klubu Praha-Řepy, jehož členové nás už v létě ochotně a nezištně instruovali a zasvěcovali do tajů „drogy“ zvané pétanque. Kdo jí jednou propadne, závislosti se hned tak nezbaví. Dokonce to vypadá, že jsme první průkopníci, kteří se této hře u nás v Teplicích začali systematicky věnovat.

Ale to není zdaleka všechno. V teplickém Aquacentru se 7. října, opět po roce, konal 24. ročník „Plavecké soutěže měst.“ Tuto akci každoročně celorepublikově pořádá České informační centrum Sportu pro všechny. V Teplicích ji organizuje Dům dětí a mládeže Teplice za finanční podpory Statutárního města Teplice. Je určena milovníkům plavání všech věkových kategorií. Plave se trať dlouhá 100 metrů bez ohledu na styl. Každý plavec reprezentuje svoje město, a to individuálně nebo pod hlavičkou nějaké instituce, a za svůj výkon získává body. Za Zvonkohru se soutěže zúčastnilo 25 plavců a společnými silami vybojovalo celkem 663 body. Jmenovitě to byli:

Rudolf Zlobický, Václav Samek, Václav Boudník, Karel Stupka, Jana Šprincová, Jiří Mrva, Jiřina Samková, Lubomíra Bubeníčková, Vilda Pulkrábek, Pavel Matouš, Jitka Horáčková, Eva Ambrová, Libuška Sieglová, Hanka Matoušová, Božena Karasová, Hanka Hahnová, Zdena Pavlíčková, Marie Vajová, Ludmila Suchá, Vlasta Holmanová, Dana Gallová, Miluška Pišanová, Irena Kášová, Jana Pražáková, Miluška Bálešová.

Z dvaadvaceti přihlášených teplických organizací obsadila Zvonkohra krásné páté místo, (pro srovnání – vítězný počet bodů byl 1 000) a také se nemalou měrou podílela i na velmi pěkném čtvrtém místě, které Teplice s celkovým počtem bodů 6 663 a 534mi účastníky, získaly v celorepublikové kategorii měst nad 50 tis. obyvatel, a to za Českými Budějovicemi, Zlínem a Karvinou. V této souvislosti je nutné připomenout, že Zvonkohra za Teplice bojovala takto urputně již podruhé.

Mezitím ovšem stihli senzační senioři letos v lednu ještě uplavat dalších 194 km v rámci republikové soutěže pořádané Nadací Charta 77 pod názvem „Přeplav svůj La Manche.“ La Manche naši borci zdolali téměř šestkrát a Zvonkohra obsadila mezi 90ti kluby v republice nádherné druhé místo za Rožnovem pod Radhoštěm.

Se sportem ovšem souvisí i jiné klubové akce, např. „Kurz zdravého životního stylu,“pořádaný ve spolupráci s Nadací Charta 77, ale také třeba jemnohmotné uvolňování těla pomocí nové Feldenkraisovy metody s fyzioterapeutkou Petrou Lancovou. Patří sem i oblíbený „Nordic Walking,“neboli pěší výlety s hůlkami, za poznáním, kondicí a kocháním se okolní krajinou Českého středohoří i Krušnohoří. Naše poslední trasa vedla z Komáří vížky na Kyšperk do Bohosudova a našlapalo se při ní cca 10 km na osobu.

Tím ovšem výčet úspěšných aktivit pořád ještě nekončí. Spektrum našich činností je totiž hodně široké a každý si v něm najde to svoje. Velké oblibě se těší pravidelné měsíční tématické přednášky teplického hudebníka Petra Kašpara, každý měsíc probíhají v knihovně klubová setkání s ambasadorkou Helenkou Voctářovou, na závěr roku proběhne již podruhé cyklus neformálních duchovních přednášek s mladým evangelickým farářem Matějem Opočenským. Hodně zájmu vzbudila přednášková série s názvem „Grafologie s Blankou Pevnou.“ Pro ty, kdo rádi fotografují, funguje uvnitř klubu tzv. „Fotokruh“ a momentálně probíhá pod záštitou nadace „Škola digitální fotografie“ s profesionálním fotografem Jiřím Šilpochem. Třešničkou na dortu bude samostatná výstava fotek v prosinci.

A pak tu jsou akce mimořádné, často s nádechem recese, které si vymýšlíme a realizujeme sami, jen tak pro radost. Loni to byla dnes již legendární „Kloboukiáda,“letos v březnu se povedl literární pořad „Čteme Švejka,“ v červnu se slavila „Velká svatojánská noc,“ uskutečněn byl nezapomenutelný zájezd na Dny hudby do Paříže. Společně jsme vyrazili do Prahy vidět a slyšet „Všechny zvony světa.“ Býváme vděčnými a častými návštěvníky teplické Botanické zahrady, společně jsme navštívili i místní planetárium a za zatměním Slunce jsme se vyšplhali na Písečný vrch, kde má své sídlo Hvězdárna. V dohledné době nás čeká vlastní volnomyšlenkářský, generačně neohraničený, komponovaný literárně-hudební pořad věnovaný slovu a životu, který jsme nazvali „Proudění“a připravujeme ho ve spolupráci s Gymnáziem Teplice.

Naše poslední návštěva Prahy se uskutečnila symbolicky prvního října a spojili jsme ji s prohlídkou Žižkovské televizní věže, a také s účastí na slavnostním vyhlášení „Ceny Senior roku,“ na které nás pozvala pořádající Nadace Charta 77. Dobrá příležitost si připomenout, že v minulém roce získala právě naše Zvonkohra první místo v kategorii klubů.

Bylo to tenkrát vítězství naprosto nečekané, o to víc euforické. Od té doby jsme ani nezpychli, ale ani „neubrali páry,“ jedeme dál díky bezvadné partě lidí (je nás už víc než sto), která, bez ohledu na věk, má ráda život se vším co k němu patří...

A kdo by o nás chtěl vědět víc, „nalistujte si“ na našich stránkách třeba:

http://kss-zvonkohra.sensen.cz/aktuality/ Jsme k vidění na internetovém webu i na Facebooku.

Stačí do vyhledavače prostě jen zadat „Zvonkohra Teplice“ :-))

Napsala a krásně si zavzpomínala:  Dana Marková

 

 

ing. Helena Voctářová,
Zvonkohra z.s. SenSen Teplice,
17.10.2015