ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Národní kronika. Národ o sobě.

Skvělá a nádherná myšlenka, jedinečný projekt. Putovní výstava na něj decentní, promyšlenou formou upozorňuje. Vernisáž 4.9.2017 na nám.Míru se vydařila.
„Projekt Národní kroniky je veřejnou pokladnicí naší společné historie, společný vzkaz, který posíláme dalším generacím, ale který píšeme i sami sobě, sami pro sebe, sami o sobě." Jan Kačer

Děkujeme, že jste přijeli k nám do Teplic.
 
My, senioři v teplické Zvonkohře se necháváme okouzlovat životem a stále víc se nad ním zamýšlíme. Jsme už k životu vnímavější, často hledáme jeho pointu, mnohem víc si uvědomujeme co nás bolí „na duši i na těle,“a také co nám dělá radost. K téhle esenci samozřejmě patří naše vzpomínky a návraty. Je mezi námi spousta zajímavých lidí, začali jsme je postupně oslovovat,  aby nám  vyprávěli o sobě, o svých příbězích, cestách i ne/cestách, koníčcích, oblíbených místech, o svém životě. Otevřeli jsme téma vyprávění o životě s podtitulkem „Já a moje lásky.“
První nám vyprávěla o sobě a o všem co má ráda, Miluška Bálešová. Všichni ji známe jako oduševnělou bytost a zanícenou vlastenku, jíž je velmi blízká doba národního obrození. Je opravdu těžké určit, jestli zvláštní fakt, že ji osud zavál právě do vlastenecké Litomyšle, aby tam prožila  svá  nejpodstatnější léta svého života, byl následkem či příčinou jedné z jejích velkých lásek -lásky k vlasti. O tom všem, a nejen o tom,  byla řeč v kontextu s historií magického města po jehož dláždění kdysi kráčeli takoví velikáni jako Jirásek, Smetana, Němcová…Příspěvek Milušky Bálešové byl ve 2.polovivě roku 2016 v Národní kronice oceněn 1. místem.
Další lidé, jejichž příběhy jsme již poznali, Dana Marková vložila své umění spisovatelské a příběhy odeslala do Národní kroniky: Jarmila Čechová, Slávka Černá, Karel Stupka, Zuzana Šavrdová, Věra Heinová. Budeme dál pokračovat v poznávání lidí, vzpomínek a jejich ukládání jako národní poklad.
Zajděte se  inspirovat na nám. Míru i Vy. Putovní výstava tam bude do 30.9.2017
 
Vernisáž otevřela náměstkyně primátora PhDr. Růžičková, díky jejíž vstřícnosti a s finanční podporou města Teplice putovní výstava dorazila na své pouti i k nám. Průvodkyně, organizátorka, moderátorka,dobrá duše vernisáže, Kateřina Sodomková, zodpovědná v Nadaci Charty 77//Kontu Bariéry za projekt Národní kronika vše dokonale jistila.
Členka Společenského klubu Zvonkohra a spol. senzační senioři Miluška Bálešová je prostě úžasná. Pověděla pár slov a hlavně zpívala – díky, Miluško. Hudební skupina KACÍŘI  - Marie Hanková, Josef Hank, Jan Hanzal byli skvělí,
bezprostřední, pohladili po srdíčku. Díky.  Muzikant a zpěvák Oldřich Holub rozezpíval rychle a bez okolků všechny přítomné. Díky, bylo to dobrýýý!!! Fotky pro nás (viz. nahoře plus do naší fotogalerie) pořídili Zdenka Večerníková a Mirek Minařík. Koukněte na ně! Co na závěr?  Bylo to milé a příjemné odpoledne.
Přijďte na nám.Míru, najděte tam kontakt na Národní kroniku a napište o svém životě i Vy.
 
Zvonkohra z. S. SEN SEN Teplice
5. 9.2017,  Helena Voctářová
 
ing. Helena Voctářová,
Zvonkohra z.s. SenSen Teplice,
07.09.2017