ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Členové Univerzitního klubu seniorů se na Opavsku seznamovali s památkami

článek Jožky Kubíčka, člena našeho Univerzitní klubu

V plánu činnosti Univerzitního klubu seniorů (UKS) Virt U3V při Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity na první pololetí byl zařazen i výlet po památkách Opavska
Ve čtvrtek 3. května navštívili senioři státní zámek Raduň, po přejezdu autobusem do Opavy pak zavítali na exkurzi do Slezské tvorby, výrobního družstva v Opavě-Předměstí a na závěr navštívili Slezské zemské muzeum.
Na místě zámku Raduň stávala původně středověká tvrz. V letech 1819-1822 za vlády Jana Larische-Mönnicha byl zámek opraven a přestavěn, roku 1832 přišli na panství Blücherové z Wahlstattu a žili zde až do začátku roku 1949.

Ač sloužil ponejvíce jako letní sídlo, nabízel domácím i hostům nejen samozřejmý přepych domu, ale také potřebné pohodlí a intimitu. Zámek byl postupně modernizován, až dovnitř byla přivedena pitná a užitková voda, teplo zajišťovala nejen kachlová kamna, ale i důmyslné horkovzdušné a mladší teplovodní rozvody, již k roku 1903 se zde svítilo acetylénem, později nahrazeným elektřinou.

Po znárodnění se v držení zámku vystřídalo mnoho institucí, sloužil k bytovým účelům, byl upraven pro potřeby MŠ a ZŠ, byly tu kanceláře MNV i zdravotní středisko. V roce 1978 se rozhodlo o celkové obnově zámeckého areálu a jeho zařazení mezi památkové objekty. V roce 1984 byly restaurované interiéry otevřeny veřejnosti, od roku 2002 státní zámek Raduň spravuje Národní památkový ústav, územního odborného pracoviště v Ostravě.

Prohlídkový okruh, který senioři absolvovali, vede atraktivně zařízenými společenskými a soukromými pokoji, mapující proměny životního rytmu aristokratické rodiny a doprovodného personálu v prostředí venkovské přírody od počátku 19. až k polovině 20. století. Cenná je zde zámecká knihovna s 16 000 svazky. Od turistické sezony 2018 bude zpřístupněno sklepení zámku, které tvoří čtyři místnosti, kde budou k vidění původní zámecké stavební prvky - od středověku až po období baroka.

Další zastávkou byla Slezská tvorba, v. d. Opava, kde provádí ruční výrobu českých skleněných vánočních ozdob s tradicí od roku 1951. Senioři mohli sledovat celý proces výroby od ručního foukání přes stříbření, máčení, malování až ke konečnému dokončení a balení. Základní sortiment tvoří koule o různé velikosti, olivy, rakety, zvonky, špice, volně foukané tvary a výrobky foukané do forem, např. srdce, figurky a další.

Každá vyrobená vánoční ozdoba, které zde výhradně vyrábějí ženy, je ručně zpracovaný originál, druhou naprosto stejnou zde nenajdeme. Ozdoby jsou vyráběny v širokém spektru nejen barev, ale i dekorů. Zde vyrobené ozdoby se vyváží do celého světa, mezi největší odběratele patří USA a celá západní Evropa. V podnikové prodejně byla možnost si vybrat a také koupit nejen ozdoby a figurky, kterou téměř všichni využili ke své spokojenosti.

Slezské zemské muzeum zahájilo oslavy 100. výročí vzniku Československa již 20. března vernisáží výstav Slezsko a Ostravsko 1918-1938, která přibližuje zejména dobu první republiky a Móda osmiček: Trendy let 1918-1988, ta zaznamenává dobu od roku 1918 až do 80. let a k vidění jsou modely proslulých salonů i doma šité oděvy. Zdejší přednáška s prohlídkou zakončila zdárný výlet seniorů po památkách Opavska.

Marie Koběrská,
Univerzitní klub seniorů, z.s.,
11.05.2018