ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Cirkus Senior, skvělá zábava

„Stárnout začínáme, když rezignujeme na mládí.“

Cirkus Senior zavítal do Domova seniorů Mistra Křišťana Prachatice v rámci Cvičení šitého na míru, podpořeného nejen sponzory Janem Bauerem, poslancem, ale i městem Prachatice z dotačního titulu Volnočasové aktivity 2018.

Jde o nový projekt neziskové organizace Artists 4 children, který si klade za cíl využít prvky žonglování jako psychomotorické cvičení pro seniory. Hodinu vedli certifikovaní lektoři Adam Jarchovský a Kateřina Klusáková.

Není pochyb o tom, že vhodné pohybové aktivity prodlužují aktivní život seniorů. Doporučuje se pěší turistika, cvičení ve vodě, pohybové hry, psychomotorická cvičení, jednoduché taneční kroky či prvky jógy. Kromě fyzické roviny, zahrnuje dle definice WHO i sociální, psychickou rovinu. Proto se pro práci se seniory doporučuje zohlednit všechny tyto roviny.

Cvičení šité na míru v domově seniorů je realizování pravidelně již několik let. Do hodin zaručeně přibude žonglování. Jak sdělila koordinátorka projektu Cirkus Senior Renáta Králová: „Žonglování je jako fyzicky nenáročná aktivita, kterou lze právě provozovat i vsedě, pozitivně přispívá k posílení koncentrace, trénuje jemnou motoriku, koordinaci oko-ruka, prostorovou orientaci, reakční rychlost, nervosvalovou koordinaci, zlepšuje vnímání těla, vyžaduje trpělivost a vytrvalost, rozvíjí kreativitu, rovnováhu, správné držení těla, zvyšuje sebevědomí skrze zažívání pocitu úspěchu z překonávání svých limitů a objevování nových možností. Pro seniory je žonglování vhodné i kvůli tomu, že se jedná o aerobní pohybovou aktivitu, která zvyšuje srdeční frekvenci a respiraci. Žonglování je pohyb, umění, relaxace i duševní hygiena.“

Hanka RH+ Rabenhauptová
Redakce SenSen (LN),
10.05.2018