ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Požáry a úniky plynu

Předcházení požárům a únikům nebezpečných plynů v obydlí

Každý den je v České republice řešena minimálně jedna událost spojená s únikem nebezpečného plynu. Ve většině případů nedojde k újmě na zdraví či k úmrtí osob, ale i takto jsou tyto události velice nebezpečné a mohou mít vážné důsledky jak na majetek, tak i životy a zdraví osob. Další velké nebezpečí v domácnostech představují požáry. Přitom stačí znát a dodržovat určitá pravidla a těmto událostem lze předejít.


Úniky nebezpečných plynů v domácnosti

Za poslední rok a půl se na území České republiky stalo 5 velkých neštěstí ve spojitosti s úniky nebezpečných plynů v domácnosti. První z těchto neštěstí se stalo 17. února 2013 ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde byl k útoku na spolubydlící úmyslně použit zemní plyn. Při této události došlo k úmrtí 3 dospělých osob a 3 dětí, zraněno bylo 12 osob a více než 50 osob bylo evakuováno. Škoda přesáhla 10 miliónů Kč. K další události spojené s únikem plynu došlo dne 29. dubna 2013 v přízemí budovy v Divadelní ulici v Praze. Při výbuchu plynu bylo zraněno 43 osob (z toho dvě osoby vážně), evakuováno přibližně 240 osob a škoda přesáhla 275 miliónů Kč. Další výbuch plynu se stal 15. září 2013 v Havířově. Zničen byl jeden byt bytového domu, evakuováno bylo téměř 30 osob, škoda byla vyčíslena na 10 miliónů Kč. V Ostravě-Martinově dne 5. února 2014 stál výbuch plynu jeden lidský život, škoda byla vyčíslena na 800.000 Kč. Výbuch plynu dne 30. června 2014 v Havířově zranil 2 osoby a škoda byla odhadnuta na 300.000 Kč.
  
dum.jpgPoškozený bytový dům po výbuchu plynu v Havířově (1)
Z výše uvedených neštěstí, jejichž příčinou byl únik nebezpečného plynu, je patrná míra nebezpečnosti těchto událostí. Otázkou je, jaké plyny nás v domácnosti ohrožují. Jedná se především o metan, propan-butan, oxid uhelnatý a zplodiny hoření. Metan je klasifikován jako extrémně hořlavý plyn, který se v domácnosti využívá k vaření, ohřevu vody a topení. Ke stejným účelům může být využíván i další extrémně hořlavý plyn propan-butan. S využíváním plynů a dalších hořlavých látek k topení či ohřevu vody souvisí i riziko vzniku oxidu uhelnatého, ke kterému dochází při nedokonalém hoření a spalování. Oxid uhelnatý je klasifikován jako extrémně hořlavý a také jedovatý plyn.

Před účinky těchto nebezpečných plynů se dá chránit dodržením pravidel pro užívání zařízení, správnou instalací a správnou údržbou užívaných zařízení. Pro právnické a podnikající fyzické osoby je stanovena povinnost provádět výchozí revize plynových zařízení a spotřebičů a zabezpečení provedení pravidelných revizí (1  za 3 roky) a kontrol (1  za rok). Tato povinnost není stanovena fyzickým osobám. Občané však mají povinnost udržovat plynová zařízení v takovém stavu, aby nedošlo k ohrožení života, zdraví či majetku a v případě zjištění závady na zařízení ji neprodleně odstranit.Obrazek0093.jpg

Dalším způsobem ochrany je instalace detektorů hořlavých plynů (pro případy úniku metanu a propan-butanu) a oxidu uhelnatého. Již v případě velmi nízkých koncentrací těchto nebezpečných plynů jsou osoby upozorněny na jejich přítomnost pomocí zvukového a optického alarmu. Detektory je možno umístit do všech obytných místností domácnosti. Dalšími výhodami těchto detektorů jsou i nízké náklady na provoz a malé rozměry zařízení, dlouhá životnost a poskytovaná záruka, jednoduchý způsob instalace a manipulace. Ceny se pohybují od 350 Kč za detektor oxidu uhelnatého a od 800 Kč za detektor hořlavých plynů. 
Opticko_kourovy_hlasic.jpgTyto ceny jsou v porovnání s uchráněným majetkem a především lidskými životy zanedbatelné.




planek.jpgInstalace detektoru je vhodná v místnosti, kde je zařízení, které daný plyn využívá, nebo u kterého je možnost vzniku oxidu uhelnatého (např. karmy, bojlery, kotle, krby). Detektor se vždy umisťuje na stěnu v blízkosti zařízení. V případě plynového sporáku se doporučuje umístit detektor do vzdálenosti 1 m. Tato vzdálenost je doporučena z důvodu zamezení spuštění alarmu při krátkodobém úniku plynu, např. při zapalování sporáku. Pro plyny těžší než vzduch (propan-butan) se detektor umisťuje přibližně 10 cm nad podlahu. V případě plynů lehčích než vzduch (oxid uhelnatý a metan) se detektor umisťuje cca 10 cm pod strop. Možné umístění detektorů plynů je ukázáno na obrázku 2.


Možné umístění detektorů plynů (2)

V případě, že dojde k úniku nebezpečného plynu:
• zachovejte klid a rozvahu
• pokud znáte zdroj, odkud plyn uniká, uzavřete jeho přívod
• místnost, popř. místnosti, ihned pořádně vyvětrejte
• v zasažené místnosti a jejím okolí nepoužívejte otevřený oheň ani jiné možné iniciátory výbuchu (např. vypínače, mobilní telefony, spotřebiče a elektrické přístroje)
• únik plynu oznamte na tísňovou linku hasičů 150 nebo na tísňovou linku 112
• v případě podezření na otravu plynem, jste-li schopni, vyneste zasaženou osobu na čerstvý vzduch, v případě, že to není možné, větrejte místnost, kde se osoba nachází
• zavolejte zdravotnickou záchrannou službu (tísňová linka 155)
• zasaženého udržujte v klidu a teple, sledujte stav dýchání a vědomí, při zástavě dýchání zahajte umělé dýchání


Požáry v domácnosti

graf.jpgTéměř každý den vyjíždějí hasiči v průměru desetkrát k požáru v domácnosti. Ačkoli tyto požáry představují „jen“ 18 % z celkového počtu požárů, jsou jejich následky alarmující. Počet usmrcených osob dosahuje 41 % v porovnání s ostatními požáry, počet zraněných při těchto požárech činí téměř 52 % z celkového počtu požárů.



Poměr usmrcených osob při požárech v domácnostech a při ostatních požárech (3). 

Vysoký počet požárů v objektech pro bydlení obecně souvisí i s tím, že se lidé cítí doma v bezpečí a podceňují drobné nehody, byť i ty mohou vést ke vzniku požáru. I nevhodně odložená cigareta či svíčka ponechaná na okamžik bez dozoru dokáže proměnit byt v hořící past naplněnou jedovatými zplodinami hoření. Přitom k většině z těchto tragických událostí by nemuselo dojít, pokud bychom věnovali větší pozornost svému okolí. Chcete li předejít možnému požáru v domácnosti, dodržujte následující preventivní zásady:

Kuchyně
• neodcházejte při vaření od sporáku (např. někdo zazvoní a než se stačíte vrátit od domovních dveří/od telefonu…)
• nenechávejte bez dozoru toustovače, rychlovarné konvice, fritovací hrnce
• vytahujte kabel ze zásuvky od spotřebičů, které nemusí být trvale zapojeny do elektrické sítě
• neumisťujte hořlavé předměty blízko otevřeného ohně (např. utěrka visící v blízkosti sporáku)
• odstraňujte pravidelně nánosy tuku a mastnoty z blízkosti sporáku
• kontrolujte technický stav spotřebičů v předepsaných časových intervalech

Koupelna
• dodržujte bezpečné vzdálenosti od infrazářičů (např. nezakrývejte infrazářiče při sušení ručníků apod.)

Obytné místnosti
• neumisťujte svíčky na hořlavém podkladě (např. na koberec, ubrus, plastové nebo dřevěné části nábytku)
• neponechávejte svíčky bez dozoru a zajistěte je proti převrhnutí
• nekuřte v posteli
• neodhazujte žhavé nedopalky a nevysypávejte horký popel do odpadkového koše
• nepoužívejte zábavnou pyrotechniku v blízkosti hořlavých látek (střílení římských svící z okna apod.)
• dodržujte bezpečné vzdálenosti od lokálních tepelných spotřebičů (např. při umisťování nábytku, sušení oděvů)
• ponechejte odborné zásahy do elektroinstalace profesionálům, dodržujte bezpečnostní pravidla při práci s hořlavými kapalinami (např. dostatečně intenzivní větrání, zákaz kouření při práci s hořlavými kapalinami)
• neponechávejte zápalky, zapalovače nebo hořící svíčky v dosahu dětí

Balkón
• neukládejte zde žádný hořlavý materiál (např. papírové krabice, noviny, koberec), neboť jej může zapálit již pouhý odhozený nedopalek cigarety z vyšších pater objektu nebo odpálená zábavná pyrotechnika

Chodby
• neukládejte skříně, botníky a krabice ve společných prostorách obytného domu (představují pro nudící se děti nebo vandaly lákavou výzvu k zapálení těchto předmětů); uvedené předměty navíc zužují únikovou cestu

Doporučujeme vypínat elektrické spotřebiče hlavním vypínačem, ne pouze přepnutím do pohotovostního režimu! Zabráníte tak požáru v případě technické závady.
Nesmí se ani opomenout, že při požáru vzniká kouř, který je jedovatý. Většina úmrtí při požárech je způsobena kouřem. Už dvě, tři vdechnutí tohoto kouře mohou způsobit ztrátu vědomí a následně smrt. Jedním ze základních prostředků ochrany života a zdraví osob a také majetku je tzv. autonomní hlásič kouře (hlásič požáru). Lze jej zakoupit v ceně od 150 Kč. Hlásič požáru upozorňuje na vznik požáru zvukovým a optickým alarmem, podobně jako detektor plynu.

V současné době známe několik druhů hlásičů požáru. Liší se podle principu vyhodnocení vzniku požáru. Rozdílná jsou i prostředí, do kterých lze jednotlivé hlásiče požáru umístit. Nejčastěji používaným typem jsou opticko-kouřové hlásiče, které jsou spolehlivé a levné. Jsou vhodné do obývacích pokojů, ložnic, chodeb apod. Jejich použití se nedoporučuje v prašných a vlhkých prostorách (např. dílny, koupelny, blízkost varné desky nebo sporáku v kuchyni).
Instalace hlásiče je velmi snadná, většina hlásičů požáru využívá jako zdroj energie vyměnitelnou baterii. Hlásič se doporučuje umístit doprostřed hlídané místnosti, maximální hlídaná plocha je 60 m2. Maximální výška místnosti je 6 m. Optimální a další možná místa pro umístění hlásiče požáru jsou uvedena na obrázku 4.



hlasic.jpg
Obrázek 4 Možnosti umístění hlásiče požáru [4]

Samotná instalace hlásičů požáru bez možnosti uhasit zjištěné počínající hoření nestačí. K uhašení požáru je nejvhodnější využít přenosné hasicí přístroje. Přenosný hasicí přístroj slouží k hašení požáru v jeho počáteční fázi. Správná volba hasicího přístroje v boji se začínajícím požárem je podmíněna druhem hořlavé látky. Vzhledem k použitým materiálům a charakteru zařízení se jako nejvhodnější pro použití v domácnostech jeví univerzální práškový hasicí přístroj.

Další prostředky vhodné do domácnosti

Dalšími vhodnými prostředky do domácnosti jsou také hasící sprej a hasicí deka. Hasící sprej je určený k hašení menších ohnisek požáru. Jeho využití je kromě bytu také např. v autě, karavanu a kanceláři. Hasící deka je vyrobena z kvalitní nehořlavé, oboustranně potažené skleněné vlny. Je určena k hašení požárů tuků, např. při vaření na sporáku, při grilování ve volné přírodě.
V domácnosti by mohla posloužit k uhašení požáru v jeho počáteční fázi také např. obyčejná deka (nejlépe před samotným použitím namočená a vyždímaná) či kbelík s vodou.

Požárům v domácnosti se dá předejít, viz článek Jak se vyvarovat požáru v domě.

Kampaň České asociace hasičských důstojníků a HZS ČR

V souvislosti s nedávnými událostmi spojenými s úniky plynu a stále vysokým počtem obětí při požárech v domácnosti, Česká asociace hasičských důstojníků ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem České republiky připravila preventivní kampaň s názvem „Ochrana proti únikům plynů a požárům“. Hlavními cíli kampaně jsou seznámit obyvatele České republiky s riziky týkajících se nebezpečných plynů a požárů v domácnosti a způsoby možné ochrany života, zdraví a majetku. Kampaň naleznete na webových stránkách České asociace hasičských důstojníků (http://www.cahd.cz/?page_id=835), nebo také na facebooku (https://www.facebook.com/pages/%C4%8CAHD/253414814813837?ref=hl).


Literatura
[1] Archiv Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Ostrava: 2013.
[2] Alarmsecurity.cz. ALARMSECURITY.CZ. Alarmsecurity.cz [online]. [cit. 2014-07-14]. Dostupné z: http://www.alarmsecurity.cz/www-alarmsecurity-cz/eshop/6-1-POZARNI-DETEKTORY/0/5/18-Bezdratovy-detektor-horlavych-plynu
[3] VONÁSEK, V., P. LUKEŠ a kolektiv. Statistická ročenka 2013 [online]. Praha: Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, 2014 [cit. 2014-03-28]. Dostupné z: www.hzscr.cz
[4] Kvapilík - Požární ochrana: Služby v oblasti požární ochrany. KVAPILÍK. Kvapilík - Požární ochrana [online]. 2009 [cit. 2014-07-14]. Dostupné z: http://www.kvapilik.net/pozarni-hlasice/
 
Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
05.08.2014