ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Za dobrou radu není třeba vždy platit

Na trhu existuje několik bezplatných poraden, které pomáhají v procesu oddlužení těm, kteří nedokážou dostát finančním závazkům. Jednou z nich, kterou již od roku 2008 podporuje také ČSOB, je Poradna při finanční tísni. Její ředitel David Šmejkal se podělil o své bohaté zkušenosti a předal některé tipy, jak se jeho poradně elegantně vyhnout. 
Pojďme si projít některé životní situace těch, kteří se vlastní neznalostí nebo zásadní životní změnou dostali do zdánlivě neřešitelného bodu v oblasti financí. A především se podívejme, jaká existují řešení.

Vedete si statistiku o tom, kolika lidem pomáháte?

Měsíčně poradíme přibližně jednomu tisíci nových zákazníků a vyřídíme přes 1100 hovorů na bezplatné zelené lince 800 722 722, která je k dispozici každé pondělí. Lidé mohou telefonovat také na další poradenské linky v Praze, Ostravě a Ústí nad Labem, jejich seznam zájemci naleznou na stránkách poradny. Po telefonickém poradenství zhruba v polovině případů následuje osobní setkání.
Pro radu mohou lidé přijít i v Litvínově, České Lípě, Hradci Králové, Plzni, Šumperku a Prostějově. Těch, kteří přijdou už napoprvé hned osobně, bývá asi osmdesát měsíčně.

Když vám dlužník řekne, že má problémy s krytím závazků, co následuje?

Nejprve zjišťujeme jádro problému. Do situace často vstupují ještě i další faktory, člověk třeba podléhá tlaku okolí, případně psychickým potížím. V té chvíli víme, že nemá smysl zabývat se financemi, a takového člověka odkazujeme jinam, do jiných odborných poraden.
Doporučíme například přibrat do diskuse členy rodiny, kteří mohou pomoci při hledání cesty z klubka problémů. První rozhovor je ostatně velmi důležitý.

Kdo k vám přichází se žádostí o radu?

Do finanční tísně se může dostat kdokoli, ať už vy, vaše děti, známí, nebo rodiče. Se žádostí o pomoc přicházejí nejčastěji lidé ve věku od 30 do 40 let se závazkem vzniklým při zařizování domácnosti. Každý šestý je mladší 30 let. Ti zase mívají dluhy vůči mobilním operátorům, pokuty za černou jízdu, za nezaplacený nájem a pořízení prvního auta či motocyklu. Každý desátý zájemce je ve věku 61 let a výše. Zde se konkrétně jedná o okamžik odchodu do důchodu, kdy dojde ke snížení příjmů. 
Pro radu přicházejí lidé mající závazky v bankách, stavebních spořitelnách, pojišťovnách i ve splátkových firmách.

Jak konkrétně mohou zájemci využít vaší pomoci?

O pomoc mohou požádat telefonicky, prostřednictvím elektronického formuláře, e-mailem, dopisem i osobní návštěvou. 
Pokud nám nejprve zavoláte, možná během zodpovězení několika základních otázek zjistíme, že osobní schůzka ani není nutná. Pokud se zájemce ptá například na konkrétní smlouvu ještě před podpisem, můžeme si promluvit telefonicky. V případě osobního rozhovoru je pro obě strany přínosnější, když se zájemce na schůzku připraví, udělá si pořádek v dokumentaci a přinese nám ji. 
Naše činnost je bezplatná, diskrétní, nezávislá a nestranná. Nevstupujeme do právních vztahů lidí hledajících pomoc, ale každou situaci analyzujeme a zákazníkovi doporučíme vhodné řešení.

Sledujete také úspěšnost poskytovaných služeb?

Úspěšnost při povolování oddlužení u námi vypracovaných návrhů je 99,6 procenta. Toto vysoké procento úspěšnosti je dáno pečlivým zjišťováním všech podstatných informací, odborným zpracováním návrhů na osobní bankrot a úspěšným odvoláním proti usnesením soudů o odmítnutí návrhu. 
Důvody neúspěšných podání lze spatřovat v nedostatečné komunikaci žadatele při doplnění návrhu, případně v úmrtí zájemce a ve stažení návrhu samotným žadatelem, což se také stává.

Můžete popsat průběh celého procesu oddlužení?

V procesu oddlužení je nejdříve nutné zhodnotit situaci dlužníka a zvážit, zda uvažované oddlužení je pro něj vhodné. Jestliže ano a zájemce z hlediska soudu splňuje podmínky, následuje povolení oddlužení, ustanovení insolvenčního správce, nařízení přezkumného jednání a svolání schůze věřitelů. O způsobu oddlužení rozhodují věřitelé a schvaluje ho soud. Podle toho potom probíhá oddlužení. Buď splátkovým kalendářem, což je 99 procent případů, nebo prodejem majetku.
Po oddlužení soud na žádost dlužníka vydá usnesení, jímž ho osvobodí od placení pohledávek, které byly do oddlužení zahrnuté, ale nebyly uspokojeny v celém rozsahu. Ještě dalších pět let po skončení insolvenčního řízení je dlužník veden v příslušném rejstříku.

Předpokládám, že během praxe jste se setkal s mnoha zajímavými příběhy. Které vám přichází na mysl?

Například nedávno jeden člověk svůj požadavek zveršoval na dvě stránky. Avšak naše reakce na jeho snahu vyvázat se z poplatku na svoz odpadu a následné exekuce byla již zcela prozaická.
Vzpomínám si také na případ muže, který z titulu společného jmění manželů splácel dluhy své paní, která ho nejprve vyždímala jako v odstředivce a pak mu utekla, s jinou.

PETRA KOUTNÁ
Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
29.07.2014