ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Jak to tenkrát bylo?

Hry pro děti i seniory

Myslíte si, že hry jsou výsadou pouze těch nejmenších? To už dávno neplatí. Trendem, který v posledních deseti letech započal v západním světě a nyní proniká i do České republiky, jsou hry zaměřené přímo na seniory.

A je to zcela přirozené. Současná generace seniorů je stále aktivnější, chce na sobě pracovat, trávit svůj volný čas smysluplně a rozvíjet se. Pro seniory je také důležité setkávat se s těmi nejbližšími, mít možnost popovídat si a zavzpomínat. 35 % dnešních babiček a 32% dědečků rádo hraje společenské hry, ideálně se svými blízkými.

Hry pro seniory jsou tak stále významnější a vyhledávanější formou trávení volného času. Na našem trhu najdete různé druhy her – ty, které podporují smysly, trénování paměti, logické hry, tvořivé i stolní hry. Řada z těchto her se používá při aktivizačních terapeutických skupinách, pro seniory s  Alzheimerovou chorobou, či po cévní mozkové příhodě a jsou využívány při reminescenčních terapiích.

Ale existují hry určené dětem i seniorům? Hry, které baví všechny generace, rozvíjí malé i velké a zároveň spojují rodinu? Hry, které podporují vztahy a komunikaci v rodině?
Asi každý z nás zná z rodiny oblíbené příběhy, které se vypráví na každém rodinném setkání. Ale určitě existuje řada příběhů, které jste ještě nikdy neslyšeli, nevyprávěli nebo na ně jednoduše zapomněli.

Před několika týdny na náš trh přišla originální společenská hra pro babičku, dědečka a celou rodinu s názvem „Jak to tenkrát bylo?“ Je určena všem babičkám, dědečkům, rodičům, vnoučatům i pravnoučatům, kteří rádi tráví čas spolu. Hra vybízí zábavnou a jednoduchou formou k vyprávění příběhů a všichni hráči se tak mohou dozvědět zapomenuté příběhy z rodinné historie. Retro fotografie inspirují pamětníky při vzpomínání a mladším hráčům, dětem a vnoučatům ukazují, jaké to dříve bylo. Napadne vás při pohledu na kartu s retro fotografií nějaký váš zážitek?

Ve druhé fázi hry odpovídají hráči na otázky, které se váží k vyprávěným příběhům. Kdo bedlivě poslouchal a umí odpovědět, může postoupit na hracím plánu. Vítězí ten, kdo si rodinné příběhy nejlépe zapamatoval. „Jak to tenkrát bylo?“ je hra, která nejen spojuje generace, ale také pomáhá trénovat paměť. A ze zkušenosti platí, že zatímco děti a mladší generace jsou úspěšnější při odpovídání na otázky, které procvičují krátkodobou paměť, ty nejzajímavější zážitky z rodinné historie pocházejí právě od babiček a dědečků, kteří tak osvěžují paměť dlouhodobou.

I takto mohou vznikat příspěvky do Národní kroniky. Stačí jen zaznamenat a poslat. Těšíme se na ně.

Hra, kterou se svým týmem vytvořila Monika Kopřivová, navazuje na úspěšné knihy Babičko, vyprávěj a Dědečku, vyprávěj. Více informací na www.babickarstvi.cz
 
Zdroj dat: Průzkum Babičkářství 2016
 
 
Redakce SenSen (KS),
Nadace Charty 77,
09.11.2016