ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Na Hrádku s Petrem Kašparem a Ondřejem Havelkou

Ondřeje Havelku všichni známe nejen jako herce, režiséra, tanečníka, ale především jako hudebníka a zpěváka, který se inspiruje hudebními styly 20. a 30. let minulého století. A právě tomuto umělci  Petr věnoval  svoji přednášku, kterou spolu s ním opět dramaturgicky sestavila Helena Tůmová.
Do éry 20.tých let jsme se vrátili s Originálním synkopickým orchestrem, jehož uměleckým šéfem byl Pavel Klikar,  a s nímž svoji zpěváckou dráhu spojil až do roku 1995 i Ondřej Havelka. Poslechli jsme si píseň HELLO BABY z r. 1994. Ještě před tím nás ovšem Petr uvedl do obrazu několika autentickými ukázkami z doby, kdy si v USA, v kolébce swingu,  vybírala prohibice svoji nemilosrdnou daň zejména mezi hudebníky, kteří často umírali příliš mladí na následky konzumace nekvalitního alkoholu. Příkladem budiž osud geniálního hudebníka Bix Beiderbecka, o němž, jak nás Petr upozornil, byl nedávno natočený velmi zajímavý film.
Časy to byly velmi pohnuté, co se týče hudby však velmi pestré a plodné.  Není divu, že jsou jimi dodnes fascinováni i mnozí následovníci z hudební branže. Ondřej Havelka je jedním z nich a jeho stylizace je takřka k nerozeznání od originálních nahrávek. V současné době ho známe především jako zakladatele a zpěváka orchestru Melody Makers. Ještě před tím však nějakou dobu  spolupracoval s kapelou The Swings. Právě s ní nazpíval Ježkovo „Nebe na zemi,“ které nám Petr rovněž pustil.  S Melody  Makers natočil O. Havelka desku „Pocta George Gershwinovi,“ ke stému výročí  narození herce Oldřicha Nového a hudebníka R. A. Dvorského, vznikl titul „Jen pro ten dnešní den,“ z roku 2012 pochází CD, na němž O. Havelka a jeho Melody Makers:  „Dávají perly swingu.“  Ženskou odnoží Havelkova hudebního stylu jsou Sestry Havelkovy. V jejich podání jsme si poslechli známou „Růžovou krinolínu,“ operetně svižnou „Dejte si radit“ nebo něžný valčíček „Zapomeň, že se loučíme,“ který Petra provázel už v dětství, protože ho ráda zpívala jeho maminka.  
Jak Petr správně podotkl, swing je stále svěží, veselá a vitální muzika. Přesvědčil nás o tom i  O. Havelka písněmi: „Dej gól,“ z filmu Muži v Ofsajdu, „Stardust,“ neboli Hvězdný prach, krásný byl zhudebněný text básníka Vítězslava Nezvala s houslovými sóly.  Havelkovi a jeho  „Na It Don‘t Mean A Thing,“ ostatně neodolali ani Pavel a Jarka a předvedli nám na závěr krásný elegantní tanec.
No, a pokud máte jakékoli potíže, nezapomeňte si s „Havelkovými“ kdykoli zazpívat, třeba tu „kríze sem, kríze tam, já si z ní nic nedělám, všechno se nakonec napraví…“ Z filmu „Ať žije nebožtík,“ pochází slavná píseň „Mě to tady nebaví,“ kterou Havelka „zdědil“ po nesmrtelném H. Haasovi. Tu si samozřejmě můžem zazpívat také, ale jejím slovům nevěřte ani trochu. Pravdou totiž je, že nás to totiž s Petrem Kašparem a jeho hudebními hosty, pořád neskutečně baví.
 
Autor: Dana Marková
 
ing. Helena Voctářová,
Zvonkohra z.s. SenSen Teplice,
21.11.2016