ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Je komunikace manipulace?

Nastavte si vlastní hranice

Naše druhé podzimní sezení s psychoterapeutkou a grafoložkou,  Blankou Pevnou,  v podstatě potvrdilo, že odpověď na položenou otázku je kladná. Ano, komunikace je manipulace, ale jde o způsob jakým je uplatňována, nakolik je  účelová, nakolik úmyslná  a jestli nám prospívá nebo škodí.
Proto je dobré vědět, že  existují různě nastavené hranice ve vztazích, které se liší v různých údobích našeho života a souvisí s vnímáním a uvědoměním si našeho „já.“ Zjednodušeně jde o to, jak moc dovolíme svému okolí, i sami sobě, abychom překračovali naše hranice.  Také bychom měli počítat s tím, že působí zákon rezonance, kterým jsou do našeho života přitahovány aspekty podobné těm našim,  a že každé období našeho života má svoje specifikum.  Pověděli jsme si, jaké jsou nejčastější mýty o hranicích vztahů, jaké jsou druhy manipulace v komunikaci a také jak si s celou tou záležitostí můžeme poradit s pomocí asertivity. Respektování vlastních hranic rozhodně není výrazem sobectví, nezájmu, neochoty a je mylná naše častá  představa, že tím někomu odepřeme štěstí nebo mu ublížíme, případně, že budeme sami zraněni hranicemi ostatních. Cílená manipulace nám vždy škodí a často je příčinou psychosomatických poruch. Manipulátor může být stejně tak agresivní, jako plačtivý nebo mlčící. My ovšem máme v rámci asertivity k dispozici prostředky, kterými se můžeme manipulativnímu vydírání  bránit,  především, máme právo říkat:  „nevím,“ „nerozumím,“ „je mi jedno,“ máme právo se rozhodnout po svém, měnit svůj názor, dělat chyby a být za ně zodpovědní, a koneckonců je jen na nás, jestli  chceme nebo nechceme být asertivní nebo  zůstaneme objektem manipulace.  Abychom toto vše zvládli, musíme ovšem v první řadě umět manipulaci rozeznat a identifikovat. Proto je na místě poděkovat Blance, že nás zasvětila do tajů manipulace, komunikace a souvisejících témat. Jako vždy, byla její přednáška superzajímavá, přínosná a co je hlavní, použitelná  pro řešení konkrétních situací, které nás potkávají v běžném životě. A dobrá rada pro zachování našeho duševního zdraví zní, nepouštějme si příliš „k tělu“ politiku, reklamu a média. :-)
A důležité upozornění na závěr. Nejúčinnějšími nástroji vydírání a manipulace, které nás spolehlivě zdeptají,  jsou strach a dlouhodobé mlčení. Takže, se ze všech sil opatrujte, chraňte a braňte, zkrátka, nedejte žádným takovým „strašákům“  šanci!!!  :-)
 
 
Autor: Dana Marková 
ing. Helena Voctářová,
Zvonkohra z.s. SenSen Teplice,
21.11.2016