ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Zářijové programy pro seniory v Praze

Těšit se můžete na oblíbené lekce Nordic Walkingu, ukázkové lekce hry mölkky, vycházku a výlet, začít s kurzy trénování paměti a budete si moct vyzkoušet golf!

Kompletní program najdete na: https://pravetedops.cz/2021/08/20/zarijovy_program

Nordic Walkingové lekce

Chůze je jedna z nejzdravějších forem pohybu a provozovat jí může téměř každý. Při Nordic Walkingové chůzi lze využít holí k větší stabilitě chůze. Zároveň se při chůzi s NW holemi zapojuje až 90% svalů celého těla. Lekcí se může účastnit každý bez ohledu na předchozí zkušenost a fyzickou kondici.

Přehled pravidelných lekcí:

  • PONDĚLÍ: Praha 7 – Stromovka, začátek v 18 hod., sraz před budou Planetária cca. 10 min před začátkem lekce. Tato lekce zaměřená na osoby s diabetem a nadváhou*, ale účastnit se může kdokoli. Lekce probíhají do 20.9.
  • ÚTERÝ: Praha 7 – Stromovka, začátek v 10 hod., sraz před budou Planetária cca. 10 min před začátkem lekce.
  • ÚTERÝ: Praha 4 – Krčský les, začátek ve 14 hod., sraz na parkovišti u Restaurace U Labutě pod Thomayerovou nemocnicí cca. 10 min před začátkem lekce.
  • STŘEDA: Praha 10 – Malešický park, začátek v 9:30 hod., sraz na rohu ulic Káranská a Cerhenická “u koulí” v dolní části parku cca. 10 min před začátkem lekce (nedaleko od zast. autobusu č. 133, 188, 199 Plaňanská). 
  • STŘEDA: Praha 3 – Vrch Vítkov,  začátek ve 14 hod., sraz na rohu ulic Kališnická a Pražačka u vstupu do parku (kousek od zast. autobusu č. 133, 136, 207  Ohrada).
  • ČTVRTEK: Praha 5 – Kinského zahrada, začátek v 10 hod., sraz cca. 10 min před začátkem lekce u vchodu do parku z Nám. Kinských.

Na lekci doporučujeme pohodlné sportovní oblečení a obutí. Zároveň doporučujeme nosit si s sebou v batůžku pitíHole na lekci vám rádi na místě zapůjčíme, příp. pokud máte vlastní – pomůžeme Vám s jejich nastavením.

V případě dotazů k lekcím volejte Hanu Čepovou: 603 852 740.


 

Mölkky

Co jsou to mölkky?

Mölkky je zábavná hra u které lze kombinovat náhodu s dovedností.
Zároveň je to hra, kterou se lze snadno naučit. Jde o 12 dřevěných kuželek s číslem, rozmístěných dle stanoveného plánu. Tyto kuželky se následně shazují jinou, speciálně určenou kuželkou


Kdy a kde budeme hrát?

  • čtvrtek, 9.9.2021 od 14 hod., Centrální park Pankrác Prahy 4, sraz na hřišti pro pétanque (vedle Café Na půl cesty), 10 min od metra Pankrác.
  • čtvrtek, 30.9.2021 od 14 hod., Střelecký ostrov, Praha 1, sraz u pódia, vedle stánku s občerstvením (více info ZDE)

Další informace:

Na rozdíl od pétanque, na mölkky nepotřebujete sílu! Hrát mölkky může opravdu téměř každý. Akce je pro seniory bezplatná. Není třeba předchozí zkušenost s hrou či s obdobným typem her.
S sebou si nezapomeňte pohodlný oděv a obuv, dobrou náladu – vítána jsou i hravá vnoučata! 

 

Výlety

Středa, 15.9., Kolín –  Klenot na Labi

Na výlet můžeme vyrazit spolu z Prahy (viz níže), nebo se dopravit individuálněSraz účastníků s průvodcem je v 10:15 hod. před budovou nádraží v Kolíně.

Společně: např. v 9:22 hod. vlakem EC 277 Metropolitan z Hlavního nádraží. Lístky na vlak si zajišťuje každý sám. 

Seznámíme se s městem, jehož historie je spojená jak s křesťanskou, tak i s židovskou tradicí, s městem, které se od malé obchodní osady vyvíjelo přes město s královskými výsadami až po moderní průmyslové centrum Polabí.
Organizovaná prohlídka města v délce cca 2,5 hod., Našim průvodcem bude kolínský rodák PhDr. Vladimír Srb, PhD., historik a politolog.

Více informací k výletu: Kolín Klenot na Labi exkurze

Příp. vstupné si také každý hradí sám. Kontaktní osoba pro případ dotazů: Iveta Luxová, tel. 603 852 715.

 

Čtvrtek, 23.9., Vycházka „Okrajem Karlína“, s průvodcem Karlem Pinkasem

Sejdeme se ve 14:00 hod. u tramvajové zastávky a výstupu ze stanice metra Invalidovna.

Nejprve projdeme sídlištěm Invalidovna. Pak obejdeme Invalidovnu, projdeme Kaizlovy sady a okolo školy na Lyčkově náměstí dojdeme ke komplexu Butterfly. Dále budeme pokračovat Pernerovou ulicí.

Při tom budeme míjet Kotelnu a Strojírnu, Fórum Karlín s vydavatelstvím Economia a bývalou Pragovku. Projdeme komunitní zahrádkou. Na konci vycházky vejdeme a obejdeme bizarní prostor dvora bývalých Karlínských kasáren. (Kdo chce, může využít tamní občerstvovací stanice.)
Trasa měří 3 km, plus ½ km k metru.

Více informací k výletu: Okrajem Karlína

Kontaktní osoba pro případ dotazů: Iveta Luxová, tel. 603 852 715.


 

Golf

Chtěli byste si vyzkoušet golf? Máte pocit, že trefit se do golfového míčku nic není?

Připravujeme pro vás golfový trénink pod dohledem profesionálního trenéraDetaily zveřejníme během několika dnů. Vy si zatím můžete začít chystat své oblíbené tričko s límečkem – módní doplněk správného golfisty 

Golfové hole vám budou zapůjčeny na místě. Účastníci si zaplatí 100 Kč za tzv. tréninkové míče.

 

Kurz trénování paměti 

 

Trénování paměti 3 x jinak i letos

Během letošního podzimu si s námi budete moct vyzkoušet trénování paměti 3 x jinak. Na léto jsme připravili první ochutnávku z našich tří rozdílných lekcí.

 

V září se můžete účastnit následujících kurzů:

 

Skupinové lekce s trenérem paměti

10-ti dílný kurz trénování paměti ve skupině, s lektorkou Bc. Ivetou Luxovou bude probíhat Městská knihovna v Praze, pobočka Břevnov, Bělohorská 56/1666, Praha 6, každý čtvrtek 10 – 11:30 hod. v termínu 16.9. – 25.11. (28.10. se kurz nekoná).

Kurz je bezplatný, a je určen osobám od 60 let, s trvalým bydlištěm v Praze. Maximální počet účastníků 15 osob.

Přihlašování na tel:  770 130 235 nebo osobně na pobočce Břevnov.

 

Trénování paměti metodou FIE

Feursteinova metoda instrumentálního obohacování (FIE) pomáhá rozvíjet myšlení a vyjadřování, podporuje vnitřní motivaci, reflektování vlastních myšlenek. Přináší umění vytvořit si vlastní strategii při řešení úkolu a sdílení rozdílných postupů, upevňuje sebedůvěru, odstraňuje impulzivitu a strach z chyb. Rozvíjí respektování jiného názoru.

Kurz bude probíhat 2x týdně – úterý + čtvrtek 9 – 10:30 hod. (s výjimkou st. svátků)

Termíny konání: 21.9., 23.9., 30.9., 5.10., 7.10., 12.10., 14.10., 19.10., 21.10., 26.10.

Místo konání: Komunitní centrum Prádelna, Holečkova 38a, Praha 5 – Smíchov

Lekce vede lektorka PhDr. Barbora Lucká, Ph.D.

Na kurz je možné se závazně registrovat ZDE

 

 

Hana Čepová,
KC Právě teď,
20.08.2021