ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Nebezpečí vzniku požáru v období Vánoc a Silvestra

S příchodem vánočního období přejeme každoročně své rodině a přátelům radostné Vánoce a šťastný nový rok. Aby taková přání dosáhla svého naplnění, neměli bychom zapomínat na dodržování bezpečnostních pravidel z oblasti požární ochrany.

zp20131230A_10498_Pa003_misto_kde_horel_adventni_venec.jpgČastou příčinou výjezdů hasičů v době adventu a Vánoc bývají požáry, při nichž jsou iniciačním zdrojem svíčky, a to nejčastěji na adventních věncích. Hořící svíčky by neměly zůstávat nikdy bez dozoru a rovněž ne na místech dosažitelných malými dětmi. Opouštíme-li místnost, musíme je zhasnout. Zapálenou svíčku či výrobek obsahující svíčky nelze položit kamkoliv a na cokoliv. Svíčka by měla být umístěna na stabilní, nehořlavé podložce bránící přímému kontaktu s podkladem (např. ubrusem, chvojím adventního věnce apod.). Je třeba si dát pozor také na vznik průvanu v místnosti. Ten může rozkmitat i malý plamen a zapálit např. okolní ozdoby, záclony, závěsy nebo svíčku převrhnout a zapálit další vybavení domácnosti. Výrobky se svíčkami je třeba umístit v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů, jako jsou plasty, textilie či papír. Ještě ve vzdálenosti 8-10 cm od plamene svíčky teplota přesahuje 200 °C. Ta stačí k zapálení uvedených materiálů či dalších předmětů nacházejících se v blízkosti hořící svíčky.

zp20131224A_10380_Ks02_adventni_svice_zbytek.jpgV návodu na použití adventního věnce musí být vždy uvedeno, zda je možné svíčky zapálit nebo jde pouze o věnec dekorativní. V takovém případě na něm svíčky zapalovat nesmíme. Stejná bezpečnostní pravidla platí také pro svíčky na vánočním stromku. S rozšířením elektrických ozdobných žárovek požárů vánočních stromků v posledních letech výrazně ubylo. Rizikem v tomto případě zůstává vznik zkratu a následný požár. Elektrické svíčky bychom proto měli kupovat mimo tržiště, s českým návodem a s příslušnými certifikáty.

Vánoce jsou také obdobím zvýšené přípravy pečených a vařených pokrmů. Plamen plynového sporáku nenechávejme nikdy bez dozoru. Mějme na paměti, že hořící olej na pánvi a jiné hořlavé kapaliny nesmíme hasit vodou, abychom se nepopálili nebo neopařili. Vodní kapka, která se ponoří do vroucího tuku, zvětší rázem objem svých par až 1700krát, tzn. exploduje a rozstříkne hořící tuk z pánve do celého prostoru. Pokud se tedy na pánvi vznítí olej či potraviny, musíme zamezit přístupu vzduchu k ohni tím, že zakryjeme pánev např. pokličkou nebo vyždímaným mokrým hadrem nebo utěrkou a oheň udusíme. Ideálním pomocníkem je univerzální hasicí sprej uložený na dosah od sporáku.
zp20140103B_00077_Ko035_stromek_detail.jpg
S příchodem Nového roku a zejména během silvestrovské noci se každoročně zvyšuje riziko vzniku požáru nebo vážného zranění v souvislosti s odpalováním zábavní pyrotechniky. Tu bychom měli nakupovat pouze v ověřených prodejnách nebo e-shopech, kde prodejce uvádí veškeré právními předpisy vyžadované informace. Měli bychom mít jistotu, že zboží prošlo bezpečnostními zkouškami. Výrobky musí být v neporušeném obalu, označeny třídou nebezpečnosti a opatřeny českým návodem. Ten je třeba si před odpalem pozorně přečíst! Pyrotechnika III. a IV. třídy patří do rukou profesionálů, není prodejná bez příslušného povolení. Pyrotechnické výrobky neodpalujeme nikdy v uzavřených prostorách. Zákaz se vztahuje také na odpalování v blízkosti kostelů, nemocnic, dětských zařízení, domovů pro seniory, škol, ozdravoven a na sportovních akcích. Zábavní pyrotechniku bychom v žádném případě neměli odpalovat v podnapilém stavu. Alkohol značně narušuje naši rovnováhu a koordinaci, a mohli bychom tak ohrozit nejenom sebe, ale i druhé.
Panev_Olej_Voda_Hasici_Tremosnice.jpg
Ani v novém roce, do kterého vám přejeme mnoho zdraví a hezkých dnů, nezapomeňte, že štěstí přeje připraveným.
Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
11.12.2014