ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Únikové východy

Jen udržované a volné únikové východy mohou v případě požáru zajistit bezpečnou cestu z budovy. Jedním z nejdůležitějších úkolů požární ochrany je zajistit ochranu osob v případě vzniku požáru. Lidé jsou při požáru ohrožovány nejen plameny a vysokou teplotou, ale především zplodinami hoření. Všechny budovy proto musí osobám, které se nacházejí uvnitř, zajistit bezpečný únik.

Jedním ze základních požadavků požární bezpečnosti, které jsou zakotveny v řadě právních předpisů a technických norem, je zajištění bezpečného opuštění požárem ohroženého objektu. Proto jsou v budovách navrhovány únikové cesty, které dělíme na nechráněné a chráněné. Chráněné únikové cesty dále členíme na typ A, B nebo C. Technické normy, které se zabývají požární bezpečností staveb a které jsou pro projektanty i stavebníky závazné, řeší mnohé podrobnosti. Kupříkladu uvádí, že šířka nechráněné únikové cesty musí být minimálně 55 cm, u chráněné únikové cesty je minimální šířka 80 cm. Typ, odvětrání a vybavení únikových cest se dále liší podle druhu provozu a charakteru budovy.

has.pngÚniková cesta je právními předpisy definovaná jako trvale volný komunikační prostor, vedoucí k východu na volné prostranství. Proto by únikové cesty měly být volně průchozí, nesmí v nich být překážky, které by ztěžovaly únik osob. Průchodnost je často od uživatelů prostor opomíjena. Vždyť, kdo by nevyužil možnosti nechávat si na chodbě boty, skříňky, křesla, palety se zbožím apod. Jenže toto vše je velice krátkozraké a pro uživatele velmi nebezpečné. Žel v době, kdy si tuto skutečnost uvědomíme, 
bývá již často pozdě. Z hořícího bytu se přes uskladněné předměty v únikové cestě jen velmi špatně a už vůbec ne bezpečně dostáváme do bezpečí. Uskladněný materiál nejen, že komplikuje včasné opuštění ohrožených prostor do bezpečí, ale také ztěžuje zásah hasičů.

Nedodržení těchto zásad se stalo osudným například majiteli rodinného domu v Jimramově na Vysočině. V únoru roku 2013 zde došlo k požáru rodinného domu, ve kterém byl majitel nalezen mrtvý u dveří. Únik z požárem zasaženého prostoru si podstatně ztížil shromažďováním materiálu (knihy, letáky) v pokojích a chodbě svého domu.

Únikové cesty a nouzové východy musí být z důvodu rychlejší orientace označeny bezpečnostními značkami.
Exit-emergency-green.png exit-img_418.jpg H80_oznaceni_unikoveho_vychodu.jpg
Jedná se o všem dobře známé zelené tabulky s bílou šipkou, které nejčastěji vídáme na chodbách a dveřích veřejných budov jako jsou úřady, školy, kina, divadla, obchody apod.  Tyto tabulky nás v případě požáru nejbezpečnější cestou (která nemusí být zdaleka tou nejkratší) vyvedou ven z budovy do bezpečí. Pokud jsou zhotoveny z fotoluminiscenčního materiálu (má schopnost samovolně vyzařovat světlo po předchozím osvícení), umožňují čitelnost symbolů i při zhoršené viditelnosti, například v zakouřeném prostředí. Některé únikové cesty bývají vybaveny nouzovými světly, které se automaticky rozsvítí v případě výpadku elektrické energie. Takové technické úpravy opět zvyšují šanci lidí najít bezpečně cestu ven do bezpečí.

Z objektu může vést i více únikových cest, to znamená, že tabulky ukazující směr úniku nás nemusí dovést ven stejnou cestou, kterou jsme do objektu vstupovali. Jako příklad můžeme uvést únikové cesty v supermarketech. Jistě jste si již při návštěvě svého oblíbeného obchodu všimli, že v nákupním prostoru se mezi regály nacházejí dveře s bezpečnostní značkou označující nouzový východ. Nesmí nás tedy překvapit, že z prodejny v případě nebezpečí nevyjdeme okolo pokladen, nebo tak jak jsme zvyklí, hlavním vchodem.

Dorma-Panic-Door.pngPoslední překážkou na únikové cestě se nám mohou stát vstupní dveře. Řada vchodových dveří obytných, ale i veřejných budov, se zamyká z důvodu zabránění vstupu cizím osobám. Tím dochází ke znemožnění úniku osob z objektu.  V současné době lze tento problém vyřešit osazením vchodových dveří takzvaným panikovým kováním (panikovou klikou).
    

Tento mechanizmus nám splňuje oba požadavky na vchodové dveře. Zamezíme vstupu nepovolaným osobám a zároveň umožníme bezpečný únik osob z objektu pouhým stisknutím kliky.
Panic-Door-hands.jpg
Protože je stav únikových cest pro bezpečnost osob při opuštění budov zcela zásadní, provádějí příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR kontroly objektů. Všímání si značení únikových cest a udržování jejích stavu v souladu s platnými předpisy by mělo být v zájmu každého z nás. Nikdy nevíme, kdy tuto cestu budeme sami potřebovat.

V případě reálného ohrožení života, zdraví nebo majetku jsou k dispozici linky tísňového volání, na které je možné volat bezplatně z mobilních telefonů i z pevné sítě.

112 - jednotné evropské číslo tísňového volání
150 - Hasičský záchranný sbor ČR
155 - Zdravotnická záchranná služba
158 - Policie ČR
Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
10.12.2014