ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Z Čech až do Číny a Tibetu s Karlem a Slávkou

Dobrá věc se podařila a naši kamarádi, Karel a Slávka, nás pozvali na společnou dlouhou cestu do Asie -  do daleké Číny a Tibetu.  Spolu s nimi  jsme v naší klubovně na Hrádku  strávili dvě hodinky, plné zajímavého vyprávění, zážitků i vzpomínek  doplněných spoustou fotografií a zápisků z cest.  
Naši průvodci to měli dobře rozdělené.  Karel nám promítl na svém diaprojektoru spousty diapozitivů a přidal k nim výklad, který zahrnoval především zeměpisnou a přírodní faktografii. Slávka pak vyprávěla především  o lidech –  o jejich chování,  způsobu života, zvláštnostech, zvycích, tradicích a kulturních  odlišnostech, ale také třeba o jídle a bydlení atd.
Na naší planetě je krásná především její  různorodost – přírodní podmínky, zeměpisná pásma, ale také historický vývoj, který mnohdy ovlivňuje  i  současnost.  Asi nás všechny zaujala informace, že takový kolos, jako je   Čína nebyl příliš výbojný, spíš se stával sám terčem často kupodivu i úspěšných nájezdů ze strany svého okolí, nicméně jakožto vyspělá civilizace vždycky své kolonizátory dokázal  tzv. „pozřít“ – absorbovat kulturně i ekonomicky, s tím , že také obyvatelstvo  postupně splynulo a v dnešní době se mluví o tzv. „jednotné Číně,“ a respektovaném  globálním hráči  co do politiky i ekonomiky. V tomto srovnání je  hodně výjimečný vztah s Tibetem.  
Každopádně, vymezené  dvě cestovatelské hodiny  utekly rychle, a rozhodně nestačily k zodpovězení všech nabízejících se otázek. S našimi báječnými průvodci, Slávkou a Karlem, se proto budeme potkávat i nadále v přednáškovém cyklu – letem světem.
Tedy nashle příště….

Zpracovala: D. Marková  
ing. Helena Voctářová,
Zvonkohra z.s. SenSen Teplice,
06.11.2016